Mintaj w pesto bazyliowym. BLW.

Lista składników:

  • 300 g polędwicy z mintaja (można użyć dowolnej białej ryby, np. dorsza)
  • 1 pęczek bazylii (użyłam doniczkowej)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek + odrobina do skropienia blaszki 
  • sok z ⅓ limonki (można użyć cytryny)
  • 50 g twardego sera o wyrazistym smaku 
  • 50 g orzechów (użyłam nerkowców)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i skrapiam oliwą. 
  • Rybę kroję na kawałki o szerokości ok 3-4 cm i układam na papierze. 
  • Do miski wkładam bazylię, czosnek, orzechy i pokruszony ser. Wlewam oliwę i sok z limonki. Całość blenduję aż składniki połączą się i powstanie pesto. 
  • Sos bazyliowy wykładam na wcześniej przygotowane kawałki ryby. Porcję dla rodziców można dodatkowo posypać solą i pieprzem. 
  • Wkładam blaszkę do gorącego piekarnika i piekę ok 15 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). 
  • Z podanych ilości powstała porcja dla 2 dorosłych i 2 dzieci. 
mintaj w pesto bazyliowym