Lista składników:
- 300 g polędwicy z mintaja (można użyć dowolnej białej ryby, np. dorsza)
- 1 pęczek bazylii (użyłam doniczkowej)
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek + odrobina do skropienia blaszki
- sok z ⅓ limonki (można użyć cytryny)
- 50 g twardego sera o wyrazistym smaku
- 50 g orzechów (użyłam nerkowców)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i skrapiam oliwą.
- Rybę kroję na kawałki o szerokości ok 3-4 cm i układam na papierze.
- Do miski wkładam bazylię, czosnek, orzechy i pokruszony ser. Wlewam oliwę i sok z limonki. Całość blenduję aż składniki połączą się i powstanie pesto.
- Sos bazyliowy wykładam na wcześniej przygotowane kawałki ryby. Porcję dla rodziców można dodatkowo posypać solą i pieprzem.
- Wkładam blaszkę do gorącego piekarnika i piekę ok 15 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
- Z podanych ilości powstała porcja dla 2 dorosłych i 2 dzieci.
