Ten tort powstał jako jedna z prób przed pieczeniem właściwego tortu urodzinowego. Szukając idealnego przepisu na zdrowy, smaczny i nieprzesłodzony tort na drugie urodziny Kaliny postanowiłam upiec wcześniej mini wersję. Dzięki temu mogłam ocenić smak i pracochłonność. Taki zdrowy tort to także świetny pomysł na słodki podwieczorek lub deser do kawy. Dla nas to także świetne ciasto na weekend – nasza trójka nie zje więcej niż po 2 kawałki, więc nie ma sensu piec większego.
Jeżeli chcesz wykorzystać mój przepis na tort urodzinowy dla dziecka i upiec go na przyjęcie swojego malucha to koniecznie daj podwójną porcję składników. Wówczas przygotujesz tort dla większej liczby gości.

Mini-tort z bitą śmietaną kokosową i owocami
2018-04-01 14:16:04

Drukuj przepis
Czas przygotowania
45 min
Czas gotowania
25 min
Składniki na biszkopt
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka buraka w proszku (można pominąć)
- Składniki na bitą śmietanę
- 1 puszka mleka kokosowego (u mnie Real Thai 85% kokosa)
Składniki na warstwę owocową
- 10 truskawek (poza sezonem mrożone)
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek (poza sezonem mrożone)
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- jagody do ozdobienia
Sposób przygotowania biszkoptu
- Żółtka oddzielam od białek. Białka umieszczam w misy miksera i zaczynam ubijać na wysokich obrotach. Ubijam do momentu aż piana zrobi się sztywna.
- Zmniejszam moc miksera do połowy i cały czas mieszając wsypuję łyżkę cukru. Ubijam dalej przez 2-3 minuty i dosypuję kolejną łyżkę cukru. Miksuję 2-3 minuty.
- Miksując dodaję żółtko. Ubijam pianę przez chwilę i dodaję kolejne. Ubijam 2-3 minuty.
- Cały czas miksując na średnich obrotach dosypuję proszek do pieczenia i sodę. Ubijam kolejne 2-3 minuty.
- Dosypuję po jednej łyżce mąki robiąc 2-3 minuty przerwy pomiędzy kolejnymi porcjami. Cały czas miksuję na średnich obrotach.
- Dolewam olej i miksuję jeszcze przez chwilę.
- Przekładam ciasto do formy. Ja wykorzystałam silikonową, wiec nie wymaga ona natłuszczania. Jeżeli używasz standardowej blaszki to spód wyłóż papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę ok 25 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim biszkopt na 10 minut. Następnie wyciągam z piekarnika i wyjmuję z formy. Studzę na kratce.
Sposób przygotowania bitej śmietany
- Mleko umieszczam w lodówce minimum 24 godziny przed przygotowaniem. Musi być bardzo dobrze schłodzone. Jeżeli chcesz szybko schłodzić mleko można wstawić je do zamrażalnika na 30-45 minut.
- Do miski przekładam tylko stałą część mleka (śmietankę kokosową). Wodę pozostawiam do innych celów (np. budyniu jaglanego lub koktajlu).
- Włączam mikser na najwyższe obroty i ubijam pianę przez 5-10 minut.
- Jeżeli piana zrobi się zbyt ciepła i „wodnista” można umieścić ją na kilka minut w zamrażalniku, aby stężała.
- Sposób przygotowania musu owocowego
- Jeżeli używam mrożonych owoców wyjmuję je odpowiednio wcześniej, aby rozmarzły.
- Owoce blenduję na mus i umieszczam w rondelku. Dolewam do nich połowę wody i zagotowuję.
- W kubeczku umieszczam pozostałą wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszam całość.
- Do gotujących się owoców cienkim strumieniem wlewam roztwór mąki i cały czas mieszam, aby nie powstały grudki.
- Tak przygotowany mus owocowy pozostawiam do ostygnięcia.
Sposób przygotowania tortu
- 2 warstwy biszkoptu smaruję musem owocowym i bitą śmietaną. Układam jedną na drugą i nakrywam czystym biszkoptem.
- Wierzch i boki smaruję bitą śmietaną. Tort dekoruję jagodami lub innymi ulubionymi owocami.
Uwagi
- Nie zamieniaj słodziwa na płynne (np. syrop klonowy lub daktylowy), bo może wyjść zakalec.
- Używając mrożonych owoców do ozdobienia nałóż je tuż przed podaniem. W przeciwnym razie po rozmrożeniu sok zabarwi bitą śmietanę.
- Tort należy przechowywać w lodówce do momentu podania.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
