Mini-tort z bitą śmietaną kokosową i owocami. Bez glutenu i nabiału. BLW.

Ten tort powstał jako jedna z prób przed pieczeniem właściwego tortu urodzinowego. Szukając idealnego przepisu na zdrowy, smaczny i nieprzesłodzony tort na drugie urodziny Kaliny postanowiłam upiec wcześniej mini wersję. Dzięki temu mogłam ocenić smak i pracochłonność. Taki zdrowy tort to także świetny pomysł na słodki podwieczorek lub deser do kawy. Dla nas to także świetne ciasto na weekend – nasza trójka nie zje więcej niż po 2 kawałki, więc nie ma sensu piec większego. 

Jeżeli chcesz wykorzystać mój przepis na tort urodzinowy dla dziecka i upiec go na przyjęcie swojego malucha to koniecznie daj podwójną porcję składników. Wówczas przygotujesz tort dla większej liczby gości. 

Mini-tort z bitą śmietaną kokosową i owocami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
45 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
45 min
Czas gotowania
25 min
Składniki na biszkopt
  1. 2 jajka
  2. 2 łyżki cukru kokosowego
  3. 3 łyżki mąki ryżowej
  4. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  6. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 1 łyżka oleju rzepakowego
  8. 1 łyżka buraka w proszku (można pominąć)
  9. Składniki na bitą śmietanę
  10. 1 puszka mleka kokosowego (u mnie Real Thai 85% kokosa)
Składniki na warstwę owocową
  1. 10 truskawek (poza sezonem mrożone)
  2. 1/2 szklanki czarnych porzeczek (poza sezonem mrożone)
  3. 6 łyżek wody
  4. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  5. jagody do ozdobienia
Sposób przygotowania biszkoptu
  1. Żółtka oddzielam od białek. Białka umieszczam w misy miksera i zaczynam ubijać na wysokich obrotach. Ubijam do momentu aż piana zrobi się sztywna.
  2. Zmniejszam moc miksera do połowy i cały czas mieszając wsypuję łyżkę cukru. Ubijam dalej przez 2-3 minuty i dosypuję kolejną łyżkę cukru. Miksuję 2-3 minuty.
  3. Miksując dodaję żółtko. Ubijam pianę przez chwilę i dodaję kolejne. Ubijam 2-3 minuty.
  4. Cały czas miksując na średnich obrotach dosypuję proszek do pieczenia i sodę. Ubijam kolejne 2-3 minuty.
  5. Dosypuję po jednej łyżce mąki robiąc 2-3 minuty przerwy pomiędzy kolejnymi porcjami. Cały czas miksuję na średnich obrotach.
  6. Dolewam olej i miksuję jeszcze przez chwilę.
  7. Przekładam ciasto do formy. Ja wykorzystałam silikonową, wiec nie wymaga ona natłuszczania. Jeżeli używasz standardowej blaszki to spód wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę ok 25 minut lub do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim biszkopt na 10 minut. Następnie wyciągam z piekarnika i wyjmuję z formy. Studzę na kratce.
Sposób przygotowania bitej śmietany
  1. Mleko umieszczam w lodówce minimum 24 godziny przed przygotowaniem. Musi być bardzo dobrze schłodzone. Jeżeli chcesz szybko schłodzić mleko można wstawić je do zamrażalnika na 30-45 minut.
  2. Do miski przekładam tylko stałą część mleka (śmietankę kokosową). Wodę pozostawiam do innych celów (np. budyniu jaglanego lub koktajlu).
  3. Włączam mikser na najwyższe obroty i ubijam pianę przez 5-10 minut.
  4. Jeżeli piana zrobi się zbyt ciepła i „wodnista” można umieścić ją na kilka minut w zamrażalniku, aby stężała.
  5. Sposób przygotowania musu owocowego
  6. Jeżeli używam mrożonych owoców wyjmuję je odpowiednio wcześniej, aby rozmarzły.
  7. Owoce blenduję na mus i umieszczam w rondelku. Dolewam do nich połowę wody i zagotowuję.
  8. W kubeczku umieszczam pozostałą wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszam całość.
  9. Do gotujących się owoców cienkim strumieniem wlewam roztwór mąki i cały czas mieszam, aby nie powstały grudki.
  10. Tak przygotowany mus owocowy pozostawiam do ostygnięcia.
Sposób przygotowania tortu
  1. 2 warstwy biszkoptu smaruję musem owocowym i bitą śmietaną. Układam jedną na drugą i nakrywam czystym biszkoptem.
  2. Wierzch i boki smaruję bitą śmietaną. Tort dekoruję jagodami lub innymi ulubionymi owocami.
Uwagi
  1. Nie zamieniaj słodziwa na płynne (np. syrop klonowy lub daktylowy), bo może wyjść zakalec.
  2. Używając mrożonych owoców do ozdobienia nałóż je tuż przed podaniem. W przeciwnym razie po rozmrożeniu sok zabarwi bitą śmietanę.
  3. Tort należy przechowywać w lodówce do momentu podania.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

tort z bitą śmietaną kokosową i owocami

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *