Bardzo często kombinuję z klasycznymi przepisami i staram się przygotować ich zdrowszą wersję. Od dłuższego już czasu chodziły za mną ciastka rożki z jabłkami z Kwestii Smaku. Jednak 250 g masła to za dużo nawet jak dla mnie, a co dopiero dla dziecka. Nie poddałam się jednak i zmodyfikowałam listę składników tak, że powstał zupełnie nowy przepis. Zamiast ciastek zrobiłam mini-bułeczki twarogowe z niespodzianką w środku. Kalinka była zachwycona rozgryzaniem bułek i wyjadaniem pieczonych jabłek. Bułki wystarczyły nam na podwieczorek oraz drugie śniadanie następnego dnia.

Mini bułeczki twarogowe z jabłkiem
2018-04-12 14:02:56

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Lista składników
- 250 g twarogu śmietankowego (u mnie ze Strzałkowa)
- 50 g masła
- 150 g mąki owsianej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jabłko
Sposób przygotowania
- Twaróg umieszczam w misce miksera. Dodaję pokrojone w kostkę masło. Dolewam sok z cytryny. Włączam mikser i mieszam na średnich obrotach do momentu aż składniki połączą się. Można też rozgnieść całość widelcem.
- Dodaję mąkę owsianą i mąkę kokosową. Mieszam wszystkie składniki i zagniatam ciasto do momentu aż składniki połączą się i powstanie kula.
- Jabłko myję, obieram ze skórki (można zostawić) i kroję w dużą kostkę.
- Z powstałego ciasta odrywam niewielkie kawałki i oblepiam nimi kawałki jabłek. Dłońmi formuję kule i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie silikonowa mata do pieczenia).
- Umieszczam blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekę 10 minut w opcji góra-dół. Następnie włączam termoobieg i piekę kolejne 10 minut.
- Wyciągam z piekarnika i studzę przed podaniem.
Uwagi
- Mąka kokosowa nadaje słodkiego smaku, dlatego ciasto nie wymaga dosładzania. Mąka owsiana natomiast polecana jest szczególnie dla dzieci, które nie lubią owsianki. Można oczywiście wykorzystać zwykłą mąkę pszenną.
- Z podanych ilości przygotowałam 17 bułeczek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
