Migdałowy twarożek z mango. BLW.

Mleko roślinne stanowi u nas podstawę deserów, napojów i koktajli. Nie stosuję go jako zamiennik mleka krowiego, np. w naleśnikach czy owsiance. Dla mnie jest to zupełnie inny produkt z odmiennymi właściwościami. Nie kupuję mleka roślinnego w kartonie (z małymi wyjątkami), zazwyczaj robię je sama. Domowe mleko roślinne ma czysty skład, a jego przygotowanie zajmuje na prawdę tylko kilka minut. Najczęściej robię mleko kokosowe lub migdałowe, ponieważ Kalinka lubi ich smak. 

O ile mleko znika bardzo szybko o tyle z resztkami po jego produkcji nie jest już tak łatwo. Co zrobić z miseczką zmielonych migdałów? Wyrzucić szkoda, ponieważ migdały do tanich nie zależą, a do tego są bardzo zdrowe. Ja dodaję je niemalże do wszystkiego. A najbardziej smakują nam w połączeniu z białym serem i mango. Taki twarożek nadaje się do posmarowania naleśników lub kanapki, Kalina natomiast wyjada go palcem prosto z miski. 

Migdałowy twarożek z mango
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas przygotowania
5 min
Lista składników
  1. 5 łyżek twarogu (u mnie śmietankowy ze Strzałkowa)
  2. 3 łyżki zmielonych migdałów (użyłam resztek z produkcji domowego mleka)
  3. 1/4 mango
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i dokładnie miksuję.
  2. Twarożek powinien mieć kremową konsystencję. Jeżeli twaróg jest zbyt suchy to możesz dolać odrobinę wody lub mleka.
Uwagi
  1. Jeżeli korzystasz z całych migdałów to namocz je przez noc w wodzie. Następnie odcedź i zblenduj (przy okazji zrób mleko migdałowe :D).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Migdałowy twarożek z mango

Migdałowy twarożek z mango

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *