Masełko jabłkowe z miodem. BLW.

Nadeszła jesień. Czas przepisów typu comfort food oraz wzmacniania odporności. Połączenie jabłek, cynamonu (koniecznie cejlońskiego), masła i miodu to absolutnie najlepsza rzecz jaka ostatnio mi się w kuchni udała. Masełkiem jabłkowym zachwycali się wszyscy domownicy, a litrowy słoik zniknął szybciej niż się spodziewałam. 

masełko jabłkowe z miodem

Masło jabłkowe z miodem

Lista składników:

  • 1 kg młodych jabłek (najlepiej lekko kwaśnych i soczystych)
  • 25 g masła (można pominąć)
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego 
  • 5-6 łyżek miodu (zależy jak bardzo kwaśne są jabłka)

Uwagi do składników:

  • Jeśli lubisz możesz dodać też inne przyprawy takie jak mielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa itp. Ja nie dawałam, bo chciałam zachować naturalny smak jabłek tylko delikatnie podkreślony cynamonem i masłem. 
  • Jeśli dziecko nie może jeść masła z mleka krowiego wówczas warto do musu dodać inny rodzaj tłuszczu. Jabłka zawierają witaminę A, E i K, które przyswajają się wyłącznie w połączeniu z tłuszczami. Dodatkowo tłuszcz pozytywnie wpływa na aksamitną konsystencję musu. 
  • UWAGA: dzieciom poniżej 1 r.ż. nie można podawać miodu. 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Ja jabłek nie obieram, ponieważ będę blendować je na wysokich obrotach. Jeśli masz słaby blender to polecam obrać jabłka, aby uzyskać aksamitną konsystencję masła. Do przygotowania masełka użyłam blendera kielichowego Vitamix – zobacz z jakiego sprzętu korzystam 👈 klik do mojego filmu na YouTube). 
  • Jabłka umieszczam w głębokiej patelni, dodaję masło i duszę przez 5 minut pod przykryciem (na średniej mocy palnika), aż jabłka zmiękną. Następnie zdejmuję pokrywkę, dosypuję cynamon i gotuję na najmniejszej mocy palnika przez ok 40-60 minut mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Jabłka powinny mocno odparować i zgęstnieć. 
  • Zdejmuję je z palnika i pozostawiam do ostygnięcia. Przekładam do kielicha blendera i miksuję na wysokich obrotach na aksamitnie gładką masę. Podczas miksowania stopniowo łyżka po łyżce dokładam miód i sprawdzam czy mus nie jest zbyt kwaśny. UWAGA: miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni (optymalna temperatura dla miodu to 35-37 stopni), dlatego dodaję go dopiero po ostygnięciu jabłek. 
  • Gotowy mus przekładam do słoika (mi wyszedł litr musu) i przechowuję w lodówce do tygodnia. Jeśli chcesz dłużej zachować świeżość musu to możesz go zamrozić w małych porcjach, ale absolutnie nie pasteryzuj, bo pozbawisz miód cennik składników. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama