Nadeszła jesień. Czas przepisów typu comfort food oraz wzmacniania odporności. Połączenie jabłek, cynamonu (koniecznie cejlońskiego), masła i miodu to absolutnie najlepsza rzecz jaka ostatnio mi się w kuchni udała. Masełkiem jabłkowym zachwycali się wszyscy domownicy, a litrowy słoik zniknął szybciej niż się spodziewałam.

Masło jabłkowe z miodem
Lista składników:
- 1 kg młodych jabłek (najlepiej lekko kwaśnych i soczystych)
- 25 g masła (można pominąć)
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- 5-6 łyżek miodu (zależy jak bardzo kwaśne są jabłka)
Uwagi do składników:
- Jeśli lubisz możesz dodać też inne przyprawy takie jak mielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa itp. Ja nie dawałam, bo chciałam zachować naturalny smak jabłek tylko delikatnie podkreślony cynamonem i masłem.
- Jeśli dziecko nie może jeść masła z mleka krowiego wówczas warto do musu dodać inny rodzaj tłuszczu. Jabłka zawierają witaminę A, E i K, które przyswajają się wyłącznie w połączeniu z tłuszczami. Dodatkowo tłuszcz pozytywnie wpływa na aksamitną konsystencję musu.
- UWAGA: dzieciom poniżej 1 r.ż. nie można podawać miodu.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Ja jabłek nie obieram, ponieważ będę blendować je na wysokich obrotach. Jeśli masz słaby blender to polecam obrać jabłka, aby uzyskać aksamitną konsystencję masła. Do przygotowania masełka użyłam blendera kielichowego Vitamix – zobacz z jakiego sprzętu korzystam 👈 klik do mojego filmu na YouTube).
- Jabłka umieszczam w głębokiej patelni, dodaję masło i duszę przez 5 minut pod przykryciem (na średniej mocy palnika), aż jabłka zmiękną. Następnie zdejmuję pokrywkę, dosypuję cynamon i gotuję na najmniejszej mocy palnika przez ok 40-60 minut mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Jabłka powinny mocno odparować i zgęstnieć.
- Zdejmuję je z palnika i pozostawiam do ostygnięcia. Przekładam do kielicha blendera i miksuję na wysokich obrotach na aksamitnie gładką masę. Podczas miksowania stopniowo łyżka po łyżce dokładam miód i sprawdzam czy mus nie jest zbyt kwaśny. UWAGA: miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni (optymalna temperatura dla miodu to 35-37 stopni), dlatego dodaję go dopiero po ostygnięciu jabłek.
- Gotowy mus przekładam do słoika (mi wyszedł litr musu) i przechowuję w lodówce do tygodnia. Jeśli chcesz dłużej zachować świeżość musu to możesz go zamrozić w małych porcjach, ale absolutnie nie pasteryzuj, bo pozbawisz miód cennik składników.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama