Miękki, lekko wilgotny, aromatyczny i bezglutenowy. Łatwy i szybki w wykonaniu piernik idealny na święta. Nie jest to co prawda tradycyjny piernik staropolski. Ba! Poza przyprawą piernikową niewiele ma z nim wspólnego. Niemniej ciasto to dedykowane jest przede wszystkim dla dzieci, które i tak w okresie Bożego Narodzenia będą mieć nadmiar słodkości. Dobrze, aby w tym świątecznym szale zjadły coś zdrowego, smacznego i sycącego. Reszcie rodziny zresztą też przyda się taka odskocznia.
Syrop daktylowy możecie zastąpić innym słodziwem, np. syropem klonowym lub miodem dla dzieci powyżej roku (lista zamienników białego cukru 👈 klik). Mąka kokosowa i rodzynki sprawiają, że piernik jest słodki, więc nie warto zbyt dużo dosładzać.


- 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
- 1/2 szklanki (125 ml) mąki kokosowej
- 2 marchewki (1 szklanka startych na drobnych oczkach)
- 2 jajka
- 75 ml rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego (lub innego tłuszczu do pieczenia)
- 3 łyżki syropu daktylowego (można więcej jeżeli ma być bardzo słodkie)
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1/2 szklanki (125 ml) wody
- 3 łyżki karobu w proszku (można dać 2 łyżki kakao)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfitura do posmarowania piernika (opcjonalnie)
- Mąkę gryczaną i kokosową wsypuję do miski. Dodaję przyprawę piernikową, dodatkową porcję cynamonu, karob, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Mieszam suche składniki.
- Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach (można użyć rozdrabniacza). Rodzynki drobno siekam. Marchew i rodzynki dodaję do suchych składników. Mieszam całość.
- Do miski wbijam jajka oraz wlewam syrop daktylowy, rozpuszczony olej kokosowy i mleko. Mieszam całość i odstawiam na chwilę. Mąka kokosowa powinna wchłonąć sporo płynu. Dlatego po kilku minutach, cały czas mieszając, małymi porcjami dolewam wodę. Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję jak na muffinki.
- Przekładam ciasto do formy do pieczenia. Ja używam silikonowej, jeżeli masz inną to koniecznie wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
- Po całkowitym ostudzeniu piernik można przeciąć na pół i posmarować konfiturą.
- Korzystałam z silikonowej formy o wymiarach 23×11 cm.
- Kakao ze względu na zawartość kofeiny nie powinno być podawane dzieciom poniżej roku.
