Marchewkowy piernik bez glutenu. BLW.

Miękki, lekko wilgotny, aromatyczny i bezglutenowy. Łatwy i szybki w wykonaniu piernik idealny na święta. Nie jest to co prawda tradycyjny piernik staropolski. Ba! Poza przyprawą piernikową niewiele ma z nim wspólnego. Niemniej ciasto to dedykowane jest przede wszystkim dla dzieci, które i tak w okresie Bożego Narodzenia będą mieć nadmiar słodkości. Dobrze, aby w tym świątecznym szale zjadły coś zdrowego, smacznego i sycącego. Reszcie rodziny zresztą też przyda się taka odskocznia.   

Syrop daktylowy możecie zastąpić innym słodziwem, np. syropem klonowym lub miodem dla dzieci powyżej roku (lista zamienników białego cukru 👈 klik). Mąka kokosowa i rodzynki sprawiają, że piernik jest słodki, więc nie warto zbyt dużo dosładzać. 

Marchewkowy piernik bez glutenu
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
1 hr
Lista składników
  1. 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
  2. 1/2 szklanki (125 ml) mąki kokosowej
  3. 2 marchewki (1 szklanka startych na drobnych oczkach)
  4. 2 jajka
  5. 75 ml rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego (lub innego tłuszczu do pieczenia)
  6. 3 łyżki syropu daktylowego (można więcej jeżeli ma być bardzo słodkie)
  7. 1 szklanka (250 ml) mleka
  8. 1/2 szklanki (125 ml) wody
  9. 3 łyżki karobu w proszku (można dać 2 łyżki kakao)
  10. 1 łyżka przyprawy do piernika
  11. 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  12. garść rodzynek
  13. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  14. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  15. konfitura do posmarowania piernika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Mąkę gryczaną i kokosową wsypuję do miski. Dodaję przyprawę piernikową, dodatkową porcję cynamonu, karob, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Mieszam suche składniki.
  2. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach (można użyć rozdrabniacza). Rodzynki drobno siekam. Marchew i rodzynki dodaję do suchych składników. Mieszam całość.
  3. Do miski wbijam jajka oraz wlewam syrop daktylowy, rozpuszczony olej kokosowy i mleko. Mieszam całość i odstawiam na chwilę. Mąka kokosowa powinna wchłonąć sporo płynu. Dlatego po kilku minutach, cały czas mieszając, małymi porcjami dolewam wodę. Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję jak na muffinki.
  4. Przekładam ciasto do formy do pieczenia. Ja używam silikonowej, jeżeli masz inną to koniecznie wyłóż ją papierem do pieczenia.
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
  6. Po całkowitym ostudzeniu piernik można przeciąć na pół i posmarować konfiturą.
Uwagi
  1. Korzystałam z silikonowej formy o wymiarach 23×11 cm.
  2. Kakao ze względu na zawartość kofeiny nie powinno być podawane dzieciom poniżej roku.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
piernik marchewkowy bez glutenu

piernik marchewkowy bez glutenu

piernik marchewkowy bez glutenu



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *