Marchewkowo-kokosowa granola. BLW.

Wiele lat temu kupowałam gotowe mieszanki płatków, suszonych owoców i orzechów, a wszystko opakowane pod pięknym hasłem „crunchy”. Wydawały mi się one zdrową alternatywą dla czekoladowych kuleczek czy innych nadmuchanych płatków śniadaniowych, którymi w tym czasie zajadał się tata Kalinki. Tak, mam w swojej historii mroczne czasy niewiedzy konsumenckiej. Niestety takie sklepowe mieszanki tylko z pozoru wydają się zdrowe. W rzeczywistości przeładowane są białym cukrem, tanim olejem i konserwantami (m.in. dwutlenek siarki w suszonych owocach). Zamiast wydawać majątek na gotowce wątpliwej jakości lepiej poświęcić kilka minut na stworzenie własnej granoli. Bonusem jest niesamowity aromat korzennych przypraw, który wydobywa się z piekarnika w czasie pieczenia. 

Osobiście uważam, że granolę można podać dziecku dopiero po skończonym roku, a nawet i później. Upieczone płatki mogą okazać się zbyt twarde i ciężkostrawne dla maluszka. Pierwszy raz granolę podałam Kalinie krótko przed drugimi urodzinami. Dla niemowlaka o wiele lepszym wyborem są zboża ekspandowane, których szeroki wybór znajduje się w sklepach. 

Marchewkowo-kokosowa granola
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 1/2 szklanki płatków (u mnie mieszanka owsianych i jęczmiennych)
  2. 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych
  3. 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach (u mnie rozdrobniona w malakserze)
  4. 3/4 szklanki ulubionych orzechów i pestek (u mnie pestki dyni, nasiona słonecznika oraz orzechy pekan, nerkowca i włoskie)
  5. 1/2 szklanki rodzynek i żurawiny
  6. 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  7. 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  8. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  9. szczypta drobnej soli himalajskiej (pomiń jeżeli planujesz podać granolę dziecku poniżej roku)
  10. 5 łyżek syropu daktylowego (lub innego płynnego słodziwa, np. syropu klonowego, ilość dostosuj do preferencji smakowych, moja granola nie jest zbyt słodka)
  11. 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  2. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach (ja rozdrobniłam ją malakserem).
  3. Do miski wsypuję płatki owsiane i jęczmienne, wiórki kokosowe i wszystkie przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól jeżeli używam). Mieszam suche składniki.
  4. Dodaję marchewkę, syrop daktylowy i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszam całość, aby wszystkie składniki połączyły się. Ważne jest, aby płatki pokryły się syropem i olejem.
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję na nią przygotowaną mieszankę i dokładnie rozprowadzam na całej formie.
  6. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół. Co 5 minut mieszam granolę drewnianą łyżką i sprawdzam stopień wypieczenia. Należy uważać, aby nie przypaliła się zwłaszcza po bokach.
  7. Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie przesypuję ją do dużego naczynia i dodaję pozostałe składniki (żurawinę, rodzynki, pestki dyni, nasiona słonecznika i posiekane orzechy).
  8. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez miesiąc.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Marchewkowa granola. BLW.

Marchewkowa granola. BLW.

Marchewkowa granola. BLW.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *