Marchewkowe racuchy z mąki orkiszowej. BLW.

Na śniadanie, podwieczorek i kolację. Idealne do rączki i na spacer. Placuszki marchewkowe z pełnoziarnistej mąki orkiszowej przypadną do gustu kademu plackożercy. U nas sprawdziły się idealnie jako weekendowe śniadanie. 

Marchewkowe racuchy z mąki orkiszowej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 1 mała marchewka
  2. 125 ml mąki orkiszowej
  3. 1 jajko
  4. 100 ml mleka krowiego (u mnie Piątnica ekologiczne mikrofiltrowane, można dać mleko roślinne)
  5. 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (przed roztopieniem)
  6. garść rodzynek
  7. 1/4 łyżeczki cynamonu
  8. 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  9. 1 łyżeczka suszonych drożdży
  10. 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego (cukier jest wymagany, aby drożdże zaczęły pracować)
  11. szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania
  1. Oddzielam białko od żółtka. Dodaję do białka szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
  2. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach. Rodzynki siekam drobno. Dodaję marchew i rodzynki do miski z żółtkiem. Dosypuję mąkę, cynamon, kurkumę, drożdże, cukier i sól.
  3. Podgrzewam mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczam olej kokosowy. Dolewam mleko i olej do suchych składników. Mieszam ciasto.
  4. Do miski z ciastem dodaję ubite białko. Łyżką przekładam małą porcję białka i delikatnie mieszam. Czynność powtarzam aż wykorzystam całą pianę. Dzięki temu ciasto pozostanie puszyste i napowietrzone.
  5. Nakrywam miskę z ciastem czystą szmatką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  6. Nagrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Łyżką stołową nabieram porcję ciasta i wykładam na suchą patelnię. Smażę po 1-2 minuty z każdej strony aż placuszki zarumienią się. W razie potrzebny należy zmniejszyć moc palnika.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *