Marchewkowa owsianka z kefirem. BLW.

Kto by pomyślał, że owsianka może doprowadzić do płaczu. Ale nie z tego powodu, że dziecko nie chce zjeść. Wręcz odwrotnie. Łzy pojawiły się z uwagi na pusty garnek. Płatki tak Kalinie smakowały, że poprosiła o dokładkę. Pech chciał, że akurat zrobiłam tyle ile potrzeba na cztery miseczki. Finalnie Kalina poprosiła, aby owsiankę marchewkową robić na śniadanie przez cały tydzień. 

Marchewkowa owsianka z kefirem. BLW.

Owsianka z marchewką i kefirem

Lista składników:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 2,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam domowego)
  • 0,5 szklanki kefiru 
  • 1 mała marchewka 
  • 1 banan 
  • garść rodzynek 
  • 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego 
  • szczypta cynamonu cejlońskiego 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta mielonego imbiru 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wsypuję płatki owsiane i rodzynki. Dolewam mleko kokosowe i gotuję na niewielkim ogniu, aż płatki wchłoną znaczną część mleka i zrobią się miękkie. 
  • Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, a banana kroję w kostkę. Dodaję je do miękkiej owsianki. Dolewam kefir i dosypuję przyprawy. Całość mieszam i gotuję jeszcze przez 2 minuty. 
  • Przekładam do misek. Podaję z masłem migdałowym i liofilizowaną porzeczką. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 4 porcje. 
  • Jeżeli używasz mleka z puszki lub tłustego mleka z kartonu to rozcieńcz je wodą. 
  • Kefir można zastąpić maślanką, jogurtem lub roślinnym zamiennikiem. 
  • Podobne śniadanie można wykonać na bazie kaszy jaglanej. Należy ugotować ją z mlekiem kokosowym i dopiero do miękkiej kaszy dodać marchew, banana i wszystkie pozostałe dodatki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *