Kto by pomyślał, że owsianka może doprowadzić do płaczu. Ale nie z tego powodu, że dziecko nie chce zjeść. Wręcz odwrotnie. Łzy pojawiły się z uwagi na pusty garnek. Płatki tak Kalinie smakowały, że poprosiła o dokładkę. Pech chciał, że akurat zrobiłam tyle ile potrzeba na cztery miseczki. Finalnie Kalina poprosiła, aby owsiankę marchewkową robić na śniadanie przez cały tydzień.

Owsianka z marchewką i kefirem
Lista składników:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam domowego)
- 0,5 szklanki kefiru
- 1 mała marchewka
- 1 banan
- garść rodzynek
- 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypuję płatki owsiane i rodzynki. Dolewam mleko kokosowe i gotuję na niewielkim ogniu, aż płatki wchłoną znaczną część mleka i zrobią się miękkie.
- Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, a banana kroję w kostkę. Dodaję je do miękkiej owsianki. Dolewam kefir i dosypuję przyprawy. Całość mieszam i gotuję jeszcze przez 2 minuty.
- Przekładam do misek. Podaję z masłem migdałowym i liofilizowaną porzeczką.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 4 porcje.
- Jeżeli używasz mleka z puszki lub tłustego mleka z kartonu to rozcieńcz je wodą.
- Kefir można zastąpić maślanką, jogurtem lub roślinnym zamiennikiem.
- Podobne śniadanie można wykonać na bazie kaszy jaglanej. Należy ugotować ją z mlekiem kokosowym i dopiero do miękkiej kaszy dodać marchew, banana i wszystkie pozostałe dodatki.