Makaron ze słodkim pesto szpinakowym i warzywami. BLW.

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw? Nie da się. Z doświadczenia powiem, że jeżeli moja córka czegoś nie lubi to chociażbym obiecała wszystkie bajki świata to i tak surowy pomidor nie trafi do ust, nie mówiąc już o pogryzieniu i połknięciu. Przez wiele miesięcy to samo dotyczyło mięsa. Kombinowałam, proponowałam, a ono i tak wracało nietknięte do kuchni. Aż pewnego dnia Kalinka przełamała się i spróbowała. 

Rodzice często frustrują się, że ich maluch je za mało tego i tamtego. Zniechęceni kilkoma próbami przestają podawać dzieciom nielubiane produkty. Sama irytuję się, gdy kolejny raz proponuję Kalinie kanapkę, a ta w ułamku sekundy zdejmuje z niej ser i wędlinę, a następnie zaczyna zlizywać masło. W konsekwencji na wielu grupach o żywieniu dzieci czyta się, że dziecko je wyłącznie makaron, banana i jogurt. Co w tej sytuacji zrobić? Ja zwykle łączę ulubione smaki z czymś wartościowym, co w normalnych warunkach nie miałoby racji bytu, np. dodaję marchewkę do racuchów. Przy okazji makaronu na obiad warto wzbogacić pesto zdrowymi dodatkami, a na talerz dorzucić kawałki warzyw. Dziecko jedząc ulubione kluski przy okazji może wciągnąć normalnie nieakceptowane składniki.  

Makaron ze słodkim pesto szpinakowym i warzywami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Lista składników
  1. garść szpinaku (ok 100 g)
  2. 1/4 dojrzałego mango
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 5 suszonych pomidorów (u mnie bez zalewy)
  5. sok z 1/4 cytryny
  6. 1 łyżka kremowego serka (u mnie kozi)
  7. 1/3 kostki sera feta (u mnie z mleka owczego)
  8. 30 ml oliwy z oliwek
  9. garść zielonego groszku
  10. garść kukurydzy
  11. 1/4 cukinii
Sposób przygotowania
  1. Ostrym nożem oddzielam kukurydzę od kolby. Jeżeli wykorzystujesz kukurydzę z zalewy to odcedź ją i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzucam groszek i kukurydzę do garnka i gotuję aż warzywa będą miękkie.
  2. Specjalną obieraczką (julienne) „kroję” cukinię w cienkie nitki przypominające spaghetti. Następnie siekam cukiniowy makaron na krótkie nitki. Jeżeli nie masz odpowiedniej obieraczki możesz cukinię pokroić nożem. Ważne, aby paski były cieniutkie.
  3. W kielichu blendera umieszczam szpinak, mango, czosnek, suszone pomidory, kremowy ser, sok z cytryny i oliwę. Wszystko miksuję na gładki mus.
  4. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już miękki odcedzam go i ponownie umieszczam w garnku bez przelewania zimną wodą. Po przestudzeniu dodaję ugotowany groszek, kukurydzę i cukiniowe nitki. Następnie dolewam pesto. Mieszam całość łyżką aż sos oblepi makaron. Po przełożeniu na talerz posypuję danie pokruszonym serem feta.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Makaron ze słodkim pesto szpinakowym i warzywami.

Makaron ze słodkim pesto szpinakowym i warzywami.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *