Takie obiady serwuję zwykle wtedy, gdy jestem dzień przed zakupami. Na półce z warzywami mam cebulę i jakieś totalne resztki. Co z tego można zrobić? Czasami udaje się zupę, ale głównie kończy się na sosie do makaronu.

Makaron z tuńczykiem i brukselką
Lista składników:
- 1 mała puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (80 g)
- 10 brukselek
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka serka śmietanowego (użyłam Twój Smak)
- 2 łyżki oleju
- szczypta pieprzu
- szczypta ziół prowansalskich
- makaron
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno siekam. Umieszczam na patelni wraz z olejem i smażę na średniej mocy palnika. Gdy cebula zeszkli się dodaję passatę i wodę oraz doprawiam ziołami. Nakrywam patelnię pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję sos aż lekko zgęstnieje.
- W osobnym garnku nastawiam wodę i gotuję brukselkę. Gotową brukselkę odcedzam, studzę i kroję na połówki.
- Gotuję wodę na makaron. Można użyć dowolnego rodzaju, z którym poradzi sobie dziecko. Ja ugotowałam końcówki kilku rodzajów, które zalegały mi w szafce.
- Na patelnię dodaję tuńczyka z odrobiną oleju z zalewy. Dokładam serek śmietankowy i mieszam wszystkie składniki aż powstanie jednolity sos. Dokładam ugotowany odcedzony makaron oraz brukselkę. Jeśli danie jest za gęste to dolewam 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Na koniec doprawiam wszystko pieprzem do smaku.
Uwagi:
- Z podanych składników ugotowałam obiad dla mamy i dziecka (2 porcje).
- Brukselkę można zamienić na brokuł lub inne ulubione warzywo.
- Do sosu można dodać oliwki i kapary .

