Są takie dni, gdy obiad musi powstać w kwadrans. Najczęściej robię wówczas makaron z pesto lub jakimś ekspresowym sosem. Makaron z sosem z soczewicy powstał w wyniku szybkiego przeglądu lodówki i szafek kuchennych. Aby go stworzyć wystarczą bardzo podstawowe składniki, które na pewno znajdują się w każdej kuchni. Soczewica, pomidory, cebula, czosnek, oliwa i zioła prowansalskie… połączenie idealne! Smaczne i aromatyczne danie gotowe w 15 minut.

Makaron z sosem z soczewicy
2017-08-08 14:53:32

Drukuj przepis
Czas gotowania
15 min
Lista składników
- 3 łyżki soczewicy (najlepiej czerwonej)
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Soczewicę płuczę i wkładam do rondelka. Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu aż soczewica zrobi się miękka. Czerwona jest gotowa po ok 10 minutach.
- Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, a czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Umieszczam cebulę na patelni i smażę na oliwie 2-3 minuty. Gdy cebula się zeszkli dodaję czosnek i smażę kolejną minutę ciągle mieszając.
- Do miękkich warzyw dorzucam pomidory i zioła. Mieszam wszystkie składniki, zmniejszam ogień do minimum i przykrywam patelnię. Duszę kolejne 2-3 minuty, po czym dokładam ugotowaną soczewicę i łączę ją z sosem.
- Podaję z makaronem kukurydzianym, brokułem i groszkiem.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotujesz porcję dla mamy i dziecka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
