Makaron z sosem z soczewicy. BLW.

Są takie dni, gdy obiad musi powstać w kwadrans. Najczęściej robię wówczas makaron z pesto lub jakimś ekspresowym sosem. Makaron z sosem z soczewicy powstał w wyniku szybkiego przeglądu lodówki i szafek kuchennych. Aby go stworzyć wystarczą bardzo podstawowe składniki, które na pewno znajdują się w każdej kuchni. Soczewica, pomidory, cebula, czosnek, oliwa i zioła prowansalskie… połączenie idealne! Smaczne i aromatyczne danie gotowe w 15 minut. 

Makaron z sosem z soczewicy
Drukuj przepis
Czas gotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Lista składników
  1. 3 łyżki soczewicy (najlepiej czerwonej)
  2. 1/2 małej czerwonej cebulki
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Soczewicę płuczę i wkładam do rondelka. Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu aż soczewica zrobi się miękka. Czerwona jest gotowa po ok 10 minutach.
  2. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, a czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Umieszczam cebulę na patelni i smażę na oliwie 2-3 minuty. Gdy cebula się zeszkli dodaję czosnek i smażę kolejną minutę ciągle mieszając.
  3. Do miękkich warzyw dorzucam pomidory i zioła. Mieszam wszystkie składniki, zmniejszam ogień do minimum i przykrywam patelnię. Duszę kolejne 2-3 minuty, po czym dokładam ugotowaną soczewicę i łączę ją z sosem.
  4. Podaję z makaronem kukurydzianym, brokułem i groszkiem.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotujesz porcję dla mamy i dziecka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Makaron z sosem z soczewicy

Makaron z sosem z soczewicy



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *