Makaron z pesto bazyliowym i serem feta. BLW.

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Robi się go błyskawicznie, sos można przygotować praktycznie ze wszystkiego, a dzieci przeważnie chętnie zjadają całą porcję bez mrugnięcia okiem. Kalinka nie jest super fanką makaronu chyba, że podaję go z odrobiną oleju (np. konopnego lub rzepakowego tłoczonego na zimno) i płatków drożdżowych (dają lekko słony posmak). Wszelkie sosy na bazie pomidorów niestety zostają co najwyżej rozrzucone po blacie. Natomiast makaron z pesto bazyliowym z serem feta to nasze nowe odkrycie. Sos wyszedł kremowy i gęsty, dzięki czemu oblepił makaron. Miał delikatny smak z lekko cytrynową nutą. Kalinka zjadła całą swoją porcję dosłownie w kilka minut siedząc grzecznie w foteliku, podczas gdy inne inne obiady trwają u nas nawet godzinę. 

Makaron z pesto bazyliowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Lista składników
  1. pęczek bazylii (u mnie z doniczki)
  2. 3 łyżki orzeszków piniowych
  3. 5 łyżek oleju rzepakowego (u mnie nierafinowany, tłoczony na zimno)
  4. 2/3 kostki ser feta (u mnie z mleka owczego i koziego)
  5. 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  6. 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Nie solę wody, ponieważ ser jest wystarczająco słony. Gdy makaron jest miękki odcedzam go i przelewam zimną wodą na durszlaku. Przekładam ponownie do garnka.
  2. Orzeszki piniowe wsypuję na suchą patelnię i prażę aż zaczną przybierać złoty kolor. Należy od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby orzechy nie przypaliły się.
  3. Uprażone orzechy umieszczam w kielichu blendera i pozostawiam na 2 minuty aby nieco ostygły. Następnie dodaję bazylię (łącznie z łodygami), olej, płatki drożdżowe (można pominąć) i sok z cytryny. Miksuję aż wszystkie składniki połączą się i powstanie kremowy sos.
  4. Ser feta rozkruszam palcami i przekładam do garnka z makaronem. Mieszam dokładnie, aby ser oblepił makaron. Dodaję sos bazyliowy i mieszam dalej.
  5. Podaję z okruszkami sera, szynką serrano i zielonymi warzywami.
Uwagi
  1. Dla mniejszych dzieci można pominąć ser feta lub zastąpić go innym, który nie jest aż tak słony.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
makaron z pesto bazyliowym

makaron z pesto bazyliowym



One Comment on “Makaron z pesto bazyliowym i serem feta. BLW.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *