Letni obiad idealny na upały. Jedni lubią chłodnik inni wolą makaron na słodko. Ja chyba uwielbiam jedno i drugie. Niestety moje dzieci za chłodnikiem nie przepadają. Może, gdybym ugotowania do niego dużą porcję makaronu i obficie posypała parmezanem to wówczas łaskawie spróbowaliby. Makaron, no właśnie, ten wchodzi w każdych ilościach. Zwłaszcza makaron z owocami. Zapraszam po ekspresowy przepis na owocowy makaron z dodatkiem bobu. Początkowo miałam obawę, że zielony dodatek nie przejdzie. Myliłam się. Dzieci zjadły ze smakiem. Bób zniknął w całości, a jedyne co zostało to okruszki twarogu i odrobina porzeczek.
Jeśli masz obawę, że Twoje dziecko zjada wyłącznie makaron to mam dla Ciebie radę. Odpuść sobie i dziecku. Zamiast martwić się niepotrzebnie zadbają o makaronową różnorodność. Serwuj makaron o różnych kształtach, kolorach, składach (różne mąki), a także skup się na różnych sposobach podania. Koniecznie poznaj moje przepisy na makaron.
Makaron z owocami, bobem i twarogiem

Lista składników:
- 1 szklanka makaronu (u mnie drobne penne)
- 1 szklanka truskawek
- garść borówek
- garść porzeczek czerwonych
- 1/2 szklanki bobu
- 1/2 kostki twarogu półtłustego
- oliwa z oliwek do polania
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od ugotowania makaronu wg instrukcji na opakowaniu.
- W tym samym czasie wstawiam do gotowania bób. Ja bóg gotuję w ten sposób, że wrzucam go na wrzątek i gotuję na najwyższej mocy palnika aż ziarenka będą miękkie. Od czasu do czasu wyławiam 2-3 ziarnka, przelewam zimną wodą i wyciągam ze skórki. Jeśli są miękkie to odcedzam całość i przelewam zimną wodą. Ugotowany bób obieram z łupinek.
- Podczas, gdy makaron i bób gotuje się w garnku ja dokładnie myję owoce. Truskawki kroję w dużą kostkę.
- Na koniec ugotowany makaron przekładam na półmisek. Następnie dokładam owoce, bób i pokruszony twaróg. Całość obficie polewam oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem, np. z pestek winogron lub pestek dyni.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama
