Świeże, letnie i bardzo kolorowe danie idealne na upalne dni. Makaron z bobem to zdecydowanie mój ulubiony letni obiad. Uwielbiam to połączenie, a dodatek świeżych ziół i sezonowych owoców sprawia, że nigdy się nie nudzi. Dziś mam dla Was przepis na makaron z bobem, morelami i mozzarellą. Ale nie jest to kolejna propozycja na słodko. Danie ma ostry charakter, ponieważ zawiera podsmażony czosnek i bazylia prosto z ogródka.
Jeśli jednak wolisz wersję na słodko to poznaj mój przepis na makaron z owocami, w którym bób to nieoczywiste, ale świetnie pasujący dodatek. Z pewnością w niemal każdym daniu można bez problemu znaleźć miejsce na warzywny dodatek.
Makaron z bobem, morelą i mozzarellą

Lista składników:
- makaron spaghetti
- 1/2 szklanki bobu
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 4 morele
- 1 duży ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 opakowanie kulek mozzarelli
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od ugotowania makaronu wg instrukcji na opakowaniu.
- W tym samym czasie wstawiam do gotowania bób. Ja bóg gotuję w ten sposób, że wrzucam go na wrzątek i gotuję na najwyższej mocy palnika aż ziarenka będą miękkie. Od czasu do czasu wyławiam 2-3 ziarnka, przelewam zimną wodą i wyciągam ze skórki. Jeśli są miękkie to odcedzam całość i przelewam zimną wodą. Ugotowany bób obieram z łupinek.
- W międzyczasie czosnek drobno siekam i przekładam na patelnię. Dosypuję do niego bób i dolewam 1 łyżkę oliwy. Podsmażam na średniej mocy palnika aż czosnek zacznie ładnie pachnieć.
- Następnie dodaję pomidorki koktajlowe i smażę ok 2 minut (do momentu aż pomidorki zmiękną, ale nie pęknie im skórka).
- Morele kroję w paski i również dokładam na patelnię. Nakrywam całość pokrywką i duszę ok 2 minuty (morele powinny pozostać jędrne.
- Na sam koniec dodaję ugotowany makaron. Całość mieszam i jeszcze skrapiam odrobiną oliwy.
- Danie przekładam na półmisek. Dodaję świeżą posiekaną bazylię oraz mini kulki mozzarelli.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama