Letni, sezonowy obiad, który przygotujesz w kilka minut. Idealny na upały. Karol zakochał się w bobie i ku mojemu zaskoczeniu w pierwszej kolejności wciągnął zielone fasolki (z dokładką), a dopiero później makaron.


Makaron z bobem i suszonymi pomidorami
Lista składników:
- 250 g bobu (ilość przed ugotowaniem)
- 10 suszonych pomidorów (lekko odciśniętych z zalewy)
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka małych listów mięty (lub drobno posiekanych)
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do polania makaronu
- szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz (opcja dla rodziców)
- 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego świderki
Sposób przygotowania:
- Bób gotuję, a następnie obieram ze skórek.
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie drobno siekam suszone pomidory i zioła.
- W miseczce przygotowuję sos – mieszam oliwę, tahini i passatę aż składniki połączą się. Sos dodaję do ugotowanego i gorącego makaronu (nie przelewam go zimną wodą). Następnie dodaję bób, pomidory i natkę pietruszki.
- Wykładam makaron na talerze, a całość posypuję miętą i skrapiam dodatkową ilością oliwy. Porcję dla rodziców doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 3 małe porcje.