Makaron z pesto pomidorowym. BLW.

Szybki obiad z makaronem i pomidorami w roli głównej. Gdy nie mam czasu na stanie w kuchni sięgam właśnie po tego typu dania. Przygotowuję je w kilka minut a efekt jest niesamowity. 

Makaron z pesto pomidorowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 10 suszonych pomidorów
  2. 5 łyżek passaty pomidorowej (u mnie marki EkoWital, 100% pomidorów)
  3. 100 g sera feta (najlepiej z mleka owczego i koziego)
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 2 łyżki sezamu
  7. 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
  1. Sezam i pestki dyni wsypuję na suchą patelnię. Prażę do momentu aż zaczną się rumienić. Następne wsypuję do blendera i miksuję. Rozdrobnione nasiona przesypuję do miseczki.
  2. Pomidory odsączam z zalewy i umieszczam w kielichu blendera. Dolewam passatę, oliwę i sok z cytryny. Całość miksuję.
  3. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
  4. Gdy makaron jest nadal ciepły, ale nie gorący dodaję do niego sos pomidorowy. Następnie ser feta kruszę na małe kawałki i dosypuję do makaronu. Mieszam całość.
  5. Makaron z sosem i serem wykładam na talerze. Całość posypuję rozdrobnionym sezamem i pestkami dyni.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób. Ilość sosu odpowiadała standardowemu sklepowemu słoiczkowi z pesto.
  2. Na żadnym etapie nie dodaję soli, ponieważ ser feta jest bardzo słony. Jeżeli chcesz podać danie maluszkowi poniżej roku to odłuż porcję makaronu z sosem zanim dodasz ser.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Makaron z pesto pomidorowym



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *