Szybki obiad z makaronem i pomidorami w roli głównej. Gdy nie mam czasu na stanie w kuchni sięgam właśnie po tego typu dania. Przygotowuję je w kilka minut a efekt jest niesamowity.

Makaron z pesto pomidorowym
2018-03-21 14:40:30

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
- 10 suszonych pomidorów
- 5 łyżek passaty pomidorowej (u mnie marki EkoWital, 100% pomidorów)
- 100 g sera feta (najlepiej z mleka owczego i koziego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
- Sezam i pestki dyni wsypuję na suchą patelnię. Prażę do momentu aż zaczną się rumienić. Następne wsypuję do blendera i miksuję. Rozdrobnione nasiona przesypuję do miseczki.
- Pomidory odsączam z zalewy i umieszczam w kielichu blendera. Dolewam passatę, oliwę i sok z cytryny. Całość miksuję.
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
- Gdy makaron jest nadal ciepły, ale nie gorący dodaję do niego sos pomidorowy. Następnie ser feta kruszę na małe kawałki i dosypuję do makaronu. Mieszam całość.
- Makaron z sosem i serem wykładam na talerze. Całość posypuję rozdrobnionym sezamem i pestkami dyni.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób. Ilość sosu odpowiadała standardowemu sklepowemu słoiczkowi z pesto.
- Na żadnym etapie nie dodaję soli, ponieważ ser feta jest bardzo słony. Jeżeli chcesz podać danie maluszkowi poniżej roku to odłuż porcję makaronu z sosem zanim dodasz ser.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
