Gdy nie mam pomysłu lub czasu na obiad to robię makaron z pesto. Jest to także mój sposób na obiad, gdy lodówki zionie pustkami. Zawsze znajdzie się nieco zieleniny, kilka suszonych pomidorków i odrobina oliwy lub innego oleju tłoczonego na zimno. Do tego kawałek sera feta i danie jest gotowe. Szybki, smaczny i sycący obiad prawie bez gotowania.

Makaron z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
2017-09-27 13:28:05

Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
- 10 pomidorów suszonych (użyłam pomidorów Bio Planet bez zalewy)
- solidna garść liści jarmuży
- 1/3 pęczka bazylii z łodygami (użyłam bazylii w doniczce)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drożdży suszonych nieaktywnych (można pominąć)
- 100 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 150 g sera feta z mleka owczego
- makaron (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
Sposób przygotowania
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam w garnku. Nie przelewam makaronu zimną wodą, chcę aby pozostał kleisty. Gdy makaron przestygnie zalewam go 1/3 ilości oliwy (ok 35 ml) i dodaję pokruszony ser. Mieszam całość, aby ser oblepił makaron.
- Pomidorki, jarmuż, bazylię, czosnek i nieaktywne drożdże umieszczam w kielichu blendera. Dolewam połowę pozostałej oliwy (ok 35 ml) i sok c cytryny. Miksuję całość przez 2-3 minuty, aż powstanie gładki sos.
- Przekładam sos do garnka z makaronem i mieszam dokładnie. Sos powinien oblepić makaron. Nakładam makaron na talerze i polewam go pozostałą porcją oliwy. Danie dekoruję pokruszonymi kawałkami sera.
Uwagi
- Z podanych ilości powstaną 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
