Makaron z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów. BLW.

Gdy nie mam pomysłu lub czasu na obiad to robię makaron z pesto. Jest to także mój sposób na obiad, gdy lodówki zionie pustkami. Zawsze znajdzie się nieco zieleniny, kilka suszonych pomidorków i odrobina oliwy lub innego oleju tłoczonego na zimno. Do tego kawałek sera feta i danie jest gotowe. Szybki, smaczny i sycący obiad prawie bez gotowania.  

Makaron z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
  1. 10 pomidorów suszonych (użyłam pomidorów Bio Planet bez zalewy)
  2. solidna garść liści jarmuży
  3. 1/3 pęczka bazylii z łodygami (użyłam bazylii w doniczce)
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 łyżka drożdży suszonych nieaktywnych (można pominąć)
  6. 100 ml oliwy z oliwek
  7. sok z 1/2 cytryny
  8. 150 g sera feta z mleka owczego
  9. makaron (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam w garnku. Nie przelewam makaronu zimną wodą, chcę aby pozostał kleisty. Gdy makaron przestygnie zalewam go 1/3 ilości oliwy (ok 35 ml) i dodaję pokruszony ser. Mieszam całość, aby ser oblepił makaron.
  2. Pomidorki, jarmuż, bazylię, czosnek i nieaktywne drożdże umieszczam w kielichu blendera. Dolewam połowę pozostałej oliwy (ok 35 ml) i sok c cytryny. Miksuję całość przez 2-3 minuty, aż powstanie gładki sos.
  3. Przekładam sos do garnka z makaronem i mieszam dokładnie. Sos powinien oblepić makaron. Nakładam makaron na talerze i polewam go pozostałą porcją oliwy. Danie dekoruję pokruszonymi kawałkami sera.
Uwagi
  1. Z podanych ilości powstaną 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
makaron z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *