
Pulpety to zawsze dobry sposób, aby przemycić maluchowi trochę warzyw. Tym razem kotlety mielone wzbogaciłam cebulą, dynią piżmową i solidną porcją natki pietruszki. Kotleciki ugotowałam w sosie pomidorowym z dodatkiem oliwek i podałam z makaronem. Takie danie z powodzeniem można zaserwować na niedzielny obiad.

Makaron z kotlecikami w sosie pomidorowym
2018-02-18 13:24:51

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Składniki na kotleciki
- 300 g filetu z indyka (mielonego)
- 1 cebula
- kawałek dyni (u mnie piżmowa, ilość jak cebuli)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łodygi świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki kaszy kuskus (suchej)
Składniki na sos
- 250 ml passaty pomidorowej
- 150 ml wody lub bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Sposób przygotowania
- Mięso umieszczam w malakserze i rozdrabniam je bardzo dokładnie. Przekładam mięso do miski.
- Do malaksera wkładam dynię, cebulę, natkę pietruszki i czosnek. Miksuję całość i przekładam do mięsa.
- Dosypuję kaszę kuskus i zagniatam całość. Z powstałej masy formuję kotleciki.
- Do garnka lub wysokiej patelni wlewam passatę pomidorową i wodę. Dosypuję przyprawy i zagotowuję sos.
- Wkładam do niego kotleciki i gotuję na niewielkim ogniu ok 20 minut. W połowie gotowania dodaję drobno posiekane ząbki czosnku i oliwki.
- W dużym garnku zagotowuję wodę na makaron. Wsypuję makaron do wrzątku i gotuję prawie do miękkości. Gdy makaron dochodzi odcedzam go i dorzucam do sosu. Gotuję kilka kolejnych minut, aby makaron uzyskał odpowiednią miękkość. Po odłożeniu porcji dla dziecka danie można dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
Uwagi
- Z podanych ilości zrobiłam 12 kotlecików. Połowę odłożyłam na obiad na następny dzień.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/