Lody z mango i ciecierzycy. BLW.

O tych lodach można powiedzieć wszystko, ale na pewno nie to, że zawierają ciecierzycę. Na pierwszym planie czuć przede wszystkim mango, wyczuwalne są także nuty kokosowe. Banan nadaje słodyczy, a cytryna świeżości. Cieciorka natomiast to masa wartości odżywczych (m.in. wapń i żelazo), które trafiają do brzucha dziecka. 

Kalina lody uwielbia i mogłaby jeść je przez cały rok dzień w dzień. Jemy zarówno te domowe jak i z dobrych, sprawdzonych lodziarni. Unikamy natomiast lodów sklepowych. Oczywiście z mojego punktu widzenia lepiej, aby tych domowych było jak najwięcej, ponieważ mam kontrolę nad ich składem. Nie ukrywam przed Kaliną z czego powstają nasze lody. Dla niej lody z jarmużu nie są niczym nadzwyczajnym, ot taki sam składnik jak truskawki czy morele. 

Tłem do zdjęć jest książka Lato na ulicy Czereśniowej

Lody mango z ciecierzycy BLW.

Lody z mango i ciecierzycy

Lista składników:

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mango
  • 1 banan
  • 2 łyżki mleka kokosowego (gęsta cześć, użyłam Real Thai z puszki 85% kokosa)
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

  • Cieciorkę odsączam z zalewy i umieszczam w kielichu blendera. Mango obieram, wycinam pestkę i dokładam miąższ do blendera. Dodaję banan, mleko kokosowe i sok z cytryny. 
  • Całość blenduję na jednolitą masę. Ważne, aby cieciorka była dobrze zmiksowana. 
  • Powstałą masę przekładam do foremek na lody i umieszczam w zamrażalniku na minimum 8 godzin. 
  • Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 6 lodów w foremkach z Ikea. 
Lody mango z ciecierzycy BLW.
Lody mango z ciecierzycy BLW.