O lodach na bazie warzyw pisałam już wielokrotnie, dlatego nie będę się powtarzać. Po prostu odeślę Was do wcześniejszych przepisów na lody czekoladowe z ciecierzycy, lody z mango i cieciorki, lody jarmużowe i lody z buraka. Warzywa są tak samo dobrym składnikiem na lody jak truskawki czy maliny. W przypadku dzieci warzywa warto podawać przy okazji każdego posiłku, nawet jeżeli jest to deser.

Kalina czyta książkę Kicia Kocia na plaży.
Karol leży na macie edukacyjnej Skip Hop Explore&More.
Lody z czerwonej fasoli i malin
Lista składników:
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli (użyłam fasoli z puszki)
- 1 szklanka malin (poza sezonem mrożone)
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsączam z zalewy. Poza sezonem używam mrożonych malin, nie rozmrażam ich przed przygotowaniem lodów.
- Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera. Miksuję na jednolity krem.
- Powstałą masę przekładam do foremek na lody i umieszczam w zamrażalniku na minimum 8 godzin.
- Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Pepco, są one większe niż te z Ikea.


