Kto ma w domu starszaka ten wie, że latem lody muszą być jedzone codziennie, a nawet kilka razy dziennie (oczywiście domowe lody, a nie sklepowe). Na szczęście moje dziecko chodzi do przedszkola, więc w tym lodowym szaleństwie udaje się przemycić normalne jedzenie. W przeciwnym razie musiałabym serwować zupę w formie lodów. Przyznam szczerze, że trochę rozumiem tę fascynację lodami. Sama w czasie upałów nie mam ochoty na bardziej konkretne posiłki i także sięgam po lodową przekąskę zamiast drugiego śniadania czy podwieczorku.

Tłem do zdjęć jest książka Rok na wsi.
Lody truskawkowo-czekoladowe
Lista składników:
- 3-4 duże truskawki
- 1 banan
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżeczka kakao (lub karobu)
Sposób przygotowania:
- Truskawki kroję na małe kawałki i umieszczam w foremkach na lody.
- Banana i mascarpone blenduję na gładki mus. Przekładam do foremek na lody do połowy ich wysokości.
- Do pozostałego musu bananowego dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników. Powstałym kremem czekoladowym napełniam foremki.
- Foremki z lodami wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
- Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Ikea.

