Morele i mascarpone bardzo do siebie pasują. Kalina nie przepada za morelami w ich naturalnej postaci, ale tymi lodami zajadała się aż miło było patrzeć. Lody nie są tak „zimne” jak klasyczne owocowe sorbety. Są stosunkowo miękkie i kremowe. Gdy lekko rozmarzną nieco przypominają lody z lodziarni. Do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników, blender i kilka wolnych minut.

Lody morelowe z mascarpone. BLW.
2018-07-18 13:28:23

Drukuj przepis
Lista składników
- 3 morele
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki miodu (lub innego słodziwa, ilość zależy od preferencji i tego jak słodkie są owoce)
Sposób przygotowania
- Morele myję, pozbawiam pestek i umieszczam w misce. Dodaje serek mascarpone. Całość dokładnie blenduję.
- Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję słodziwo. Ja użyłam miodu i dałam 2 łyżeczki, ponieważ moje owoce były kwaśne. Mieszam całość.
- Przekładam mus morelowy do foremek i umieszczam w zamrażalniku. Mrożę lody przez kilka godzin. Po wyjęciu z zamrażalnika polewam foremkę ciepłą wodą, aby bez problemu wyciągnąć loda.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Ikea.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
