Lody morelowe z kaszą jaglaną. BLW.

Lodów nigdy dosyć. Zwłaszcza tych domowych, zdrowych, na bazie naturalnych składników. Moja córka doskonale wie gdzie ich szukać i w upalny dzień dobiera się do lodówki. Jak to dobrze, że jeszcze nie nauczyła się jej otwierać. Strach pomyśleć co będzie się działo, gdy ogarnie otwieranie zamrażarki i wyciąganie jej zawartości. Tymczasem lody morelowe z kaszy jaglanej bezpieczenie czekają na zjedzenie w przepisowej ilości jednej sztuki dziennie. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

Lody morelowe z kaszą jaglaną
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 5 dojrzałych moreli
  2. 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  3. 5 łyżek migdałów w płatkach
  4. 5 suszonych daktyli
  5. sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczę. Zalewam wodą wg proporcji 1/4 szklanki kaszy i 1/2 szklanki wody (proporcje na większą ilość). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki.
  2. Zimną kaszę jaglaną (5 łyżek) umieszczam w kielichu blendera wraz z morelami, płatkami migdałów, suszonymi daktylami i sokiem z cytryny. Wszystko miksuję aż powstanie jednolita masa.
  3. Krem jaglano-morelowy przekładam do foremek na lody. Umieszczam w zamrażalniku na minimum 6 godzin.
Uwagi
  1. Kaszę jaglaną najlepiej ugotować w większej ilości i przechowywać w lodówce. Zawsze do czegoś się przyda.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
lody morelowe

lody morelowe

lody morelowe

lody morelowe



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *