Lodów nigdy dosyć. Zwłaszcza tych domowych, zdrowych, na bazie naturalnych składników. Moja córka doskonale wie gdzie ich szukać i w upalny dzień dobiera się do lodówki. Jak to dobrze, że jeszcze nie nauczyła się jej otwierać. Strach pomyśleć co będzie się działo, gdy ogarnie otwieranie zamrażarki i wyciąganie jej zawartości. Tymczasem lody morelowe z kaszy jaglanej bezpieczenie czekają na zjedzenie w przepisowej ilości jednej sztuki dziennie.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

Lody morelowe z kaszą jaglaną
2017-08-07 14:15:28

Drukuj przepis
Lista składników
- 5 dojrzałych moreli
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek migdałów w płatkach
- 5 suszonych daktyli
- sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczę. Zalewam wodą wg proporcji 1/4 szklanki kaszy i 1/2 szklanki wody (proporcje na większą ilość). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki.
- Zimną kaszę jaglaną (5 łyżek) umieszczam w kielichu blendera wraz z morelami, płatkami migdałów, suszonymi daktylami i sokiem z cytryny. Wszystko miksuję aż powstanie jednolita masa.
- Krem jaglano-morelowy przekładam do foremek na lody. Umieszczam w zamrażalniku na minimum 6 godzin.
Uwagi
- Kaszę jaglaną najlepiej ugotować w większej ilości i przechowywać w lodówce. Zawsze do czegoś się przyda.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
