Lody mandarynkowe z zieloną pietruszką. BLW.

Pomysł na te lody pojawił się z potrzeby zużyci kilku bardzo dojrzałych mandarynek i nadmiaru natki pietruszki. Przygotowanie lodów pietruszkowych mam w planie już od pewnego czasu. Postanowiłam jednak w pierwszej kolejności sprobować z mniejszą ilością tego składnika. Lody wyszły bardzo smaczne i Kalina zjadła całą porcję w mgnieniu oka. Dodatek banana powoduje, że lody są słodkie i mają delikatnie kremową konsystencję. 

Lody przygotowałam w foremkach z Ikea. Jeżeli szukasz innych foremek polecam Ci przejrzeć ofertę sklepów internetowych, gdzie za grosze znajdziesz podobne do moich. 

Lody mandarynkowe z natką pietruszki. BLW.
Drukuj przepis
Lista składników
  1. sok z 4 mandarynek
  2. 1/2 banana
  3. 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Sok z mandarynek wyciskam i przelewam do dzbanka. Natkę pietruszki siekam możliwie najdrobniej i dokładam do soku. Dodaję połowę banana. Całość blenduję. Powstały płyn powinien mieć zielonkawy kolor.
  2. Przelewam mus do foremek na lody i umieszczam go w zamrażalniku. Mrożę minimum 5 godzin.
  3. Lody należy wyciągnąć kilka minut przed podaniem, aby bez problemu wyszły z foremek.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Ikea.
  2. Ilość pietruszki możesz zmodyfikować w zależności od preferencji.
  3. W celu uzyskania słodszego smaku należy dodać więcej banana.
  4. Mandarynkę można zblendować w całości. Ja wyciskam sok, ponieważ Kalina nie lubi "błonek" z cytrusów.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Lody mandarynkowe z natką pietruszki

Lody mandarynkowe z natką pietruszki

Lody mandarynkowe z natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *