Pomysł na te lody pojawił się z potrzeby zużyci kilku bardzo dojrzałych mandarynek i nadmiaru natki pietruszki. Przygotowanie lodów pietruszkowych mam w planie już od pewnego czasu. Postanowiłam jednak w pierwszej kolejności sprobować z mniejszą ilością tego składnika. Lody wyszły bardzo smaczne i Kalina zjadła całą porcję w mgnieniu oka. Dodatek banana powoduje, że lody są słodkie i mają delikatnie kremową konsystencję.
Lody przygotowałam w foremkach z Ikea. Jeżeli szukasz innych foremek polecam Ci przejrzeć ofertę sklepów internetowych, gdzie za grosze znajdziesz podobne do moich.

Lody mandarynkowe z natką pietruszki. BLW.
2018-05-12 13:49:52

Drukuj przepis
Lista składników
- sok z 4 mandarynek
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Sok z mandarynek wyciskam i przelewam do dzbanka. Natkę pietruszki siekam możliwie najdrobniej i dokładam do soku. Dodaję połowę banana. Całość blenduję. Powstały płyn powinien mieć zielonkawy kolor.
- Przelewam mus do foremek na lody i umieszczam go w zamrażalniku. Mrożę minimum 5 godzin.
- Lody należy wyciągnąć kilka minut przed podaniem, aby bez problemu wyszły z foremek.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Ikea.
- Ilość pietruszki możesz zmodyfikować w zależności od preferencji.
- W celu uzyskania słodszego smaku należy dodać więcej banana.
- Mandarynkę można zblendować w całości. Ja wyciskam sok, ponieważ Kalina nie lubi "błonek" z cytrusów.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
