Latem moje dziecko domaga się lodów minim 2-3 razy dziennie. Osobiście nie mam z tym problemu pod warunkiem, że jemy zdrowe domowe lody. Kalina wciąga praktycznie każdy smak, który jej zaserwuję. Wykorzystuję to i bez skrupułów pakuję nich tyle warzyw, ile dam radę zmieścić do foremki. Oczywiście nadal traktuję lody jako zdrowy deser, więc są one odpowiednio słodkie i owocowe, aby nie zarzucono mi, że odbieram dziecku dzieciństwo. Domowe lody z jarmużu są tak smaczne, że sama również zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia.

Lody jarmużowe dla dzieci
2018-07-06 14:42:56

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 liść jarmużu (patrz zdjęcie poniżej)
- 2 banany
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Jarmuż pozbawiam twardych łodyg i umieszczam w dzbanku. Dodaję banany i sok z cytryny.
- Całość dokładnie blenduję przez minimum 5 minut. Im dłużej blenduję tym bardziej jarmuż jest rozdrobniony a lody puszyste i gładkie.
- Gotowy mus przekładam do foremek na lody i zamrażam przez minimum 8 godzin.
- Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 6 lodów w foremkach z Ikea. Dokładana ilość zależy od wielkości bananów i jarmużu.
- Możesz dodać mniej jarmużu, aby sprawdzić czy ten smak przypadnie dziecku do gustu. Lody będą wówczas mniej zielone.
- Jeżeli lubisz bardzo słodkie lody wówczas można dodać miód, syrop daktylowy lub inne dozwolone słodziwo.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/