Wyznaję zasadę, że w żywieniu dzieci wszystkie chwyty są dozwolone. Jeżeli to ja decyduję o tym, co trafia na talerz mojego dziecka to chcę, aby było to nie tylko smaczne, ale także maksymalnie napakowane owocami i warzywami. Jeżeli jemy lody to najlepiej te domowe (chociaż lodziarnie też odwiedzamy). Dzięki temu warzywa jako składnik bazowy lodów nie są dla mojego dziecka niczym zaskakującym. Skoro cieciorka może posłużyć jako podstawa domowego smarowidła typu Nutella to dlaczego nie wykorzystać jej do zrobienia lodów?
Jeżeli zastanawiacie się dlaczego Kalina siedzi w domu z chustką na głowie to jest to efekt fascynacji Maszą.

Lody czekoladowe z ciecierzycy
Lista składników:
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (użyłam ze słoika)
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki melasy karobowej (lub innego słodziwa, np. syropu daktylowego)
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsączam z zalewy i umieszczam w kielichu blendera. Dodaję banana, kakao, melasę i masło orzechowe (jeżeli używam). Całość dokładni blenduję na gładki krem.
- Powstałą masę przekładam do foremek na lody i umieszczam w zamrażalniku na minimum 8 godzin.
- Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.
Uwagi:
- Masło orzechowe nie jest składnikiem bezwzględnie wymaganym. Robiłam lody z jego dodatkiem oraz bez niego. Obie wersje są smaczne, chociaż ja wolę z masłem.
- Melasę karobową można zamienić na inne słodziwo. Jeżeli jednak masz ją w kuchni to polecam wykorzystać jej specyficzny smak, który świetnie komponuje się z cieciorką.
- Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Ikea.


