Różnorodność jest niezwykle ważna w każdym aspekcie naszego życia, także w sferze jedzenia. Różnorodność dotyczy nie tylko formy, ale także rodzaju produktów, które jemy. Oznacza to, że owsianka serwowana codziennie z innymi dodatkami tylko częściowo spełnia zasadę różnorodności. Owszem raz jest z bananem, innym razem z jabłkiem, ale to nadal owsianka. Dziecko nie uczy się, że na śniadanie można zjeść też omlet, kanapkę, chlebek bananowy czy wytrawne naleśniki.
Różnorodność jest szczególnie ważna u niemowląt i małych dzieci do 2 roku życia. Dlaczego? Ze względu na neofobię żywieniową, która najczęściej pojawia się w wieku 2-3 lat. Neofobia oznacza, że dziecko przestaje jeść wiele lubianych do tej pory produktów oraz odmawia próbowania nowości. Im większy będzie wachlarz lubianych smaków z etapu rozszerzania diety tym neofobia łagodniejsza (teoretycznie).
W dbaniu o różnorodność pomaga lista produktów do powieszenia na lodówkę. W kilku tabelkach wymienione są wszystkie najważniejsze owoce, warzywa, ryby, mięsa, nabiał, przyprawy i inne produkty spożywcze. Wystarczy przy danej pozycji zaznaczyć haczyk. Dzięki temu wiesz co już jedliście w danym czasie (w tygodniu lub miesiącu), a czego jeszcze nie próbowaliście.