Kiedy kończy się lato zaczyna brakować mi różnorodności w menu. Kończą się sezonowe owoce i odnoszę wrażenie, że ciągle jemy jabłka, banany i śliwki. Na szczęście są owoce mrożone. Może nie da się ich jeść jako samodzielną przekąskę, ale z pewnością sprawdzają się jako dodatek do koktajlu czy owsianki. Śniadanie z truskawkami i malinami to nasz ulubiony sposób na jesienną chandrę, zwłaszcza że po zmianie czasu na zimowy o 6 rano jest jeszcze ciemno.

Letnia owsianka z truskawkami i malinami
2018-11-13 10:46:59

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- garść rodzynek
- 1 1/2 szklanki mleka (u mnie pół na pół mleko krowie i woda)
- 1 łyżka maku
- 10 dużych truskawek (użyłam mrożonych)
- 10 malin (użyłam mrożonych)
- 2-3 łyżki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej płatki owsiane wsypuję do rondelka wraz z rodzynkami i makiem. Całość zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki do namoczenia.
- Następnego dnia wyciągam rondelek z lodówki i delikatnie podgrzewam jego zawartość. Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta to dolewam nieco mleka lub wody.
- Do ciepłej, ale nie gorącej owsianki dodaję truskawki. Podgrzewam całość do momentu aż truskawki (mrożone) zrobią się miękkie. Na ostatnie 2 minuty dodaję maliny (mrożone). Owsiankę należy mieszać podczas podgrzewania, aby płatki nie przypaliły się.
- Przekładam do miseczek i posypuję migdałami w płatkach.
Uwagi
- Owoce można dowolnie modyfikować. Świetnie sprawdzą się też wiśnie i czarne porzeczki.
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/