Pieczenie chleba wciąga. Od kiedy z powodzeniem upiekłam swój pierwszy orkiszowy bochenek (👈 klik) z niecierpliwością czekam na kolejny wypiek. Czytam blogi chlebowe, studiuję kolejne przepisy i kombinuję. Ostatnio zainspirował mnie przepis na chleb żytni od White Plate. Niestety nie posiadam jeszcze zakwasu na tej mące. Zmodyfikowałam jej przepis i przygotowałam chleb żytnio-orkiszowy. Efekt? Wspaniały chlebek z twardą i chrupiącą skórką oraz miękkim i wilgotnym środkiem. Niejedna piekarnia pozazdrościłaby takiego wypieku. Chleb był tak pyszny, że większość zjedliśmy na kolację.

Chleb żytni na zakwasie orkiszowym
2018-01-17 13:58:50

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 hr
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
16 hr
Składniki na zaczyn
- 65 g zakwasu orkiszowego
- 65 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 ml wody
Składniki na ciasto
- 350 g mąki żytniej typ 720
- 190 g wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do posmarowania formy
- otręby do wysypania formy
Sposób przygotowania
- W dużej misce umieszczam zakwas orkiszowy, mąkę orkiszową i wodę. Łyżką mieszam wszystkie składniki. Nakrywam ściereczką i odstawiam na minimum 12 godzin w ciepłe miejsce.
- Gdy zaczyn będzie gotowy dosypuję do niego mąkę żytnią i sól himalajską oraz dolewam wodę. Mieszam całość łyżką lub mikserem. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Będzie ono mocno przyklejać się do rąk.
- Formę do pieczenia smaruję oleję i wysypuję otrębami. Umieszczam w niej ciasto chlebowe, a wierzch posypuję ziołami prowansalskimi. Nakrywam formę folią spożywczą i odstawiam do wyrastania w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny (czas ten może się wydłużyć, u mnie chleb wyrastał 3 godziny). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wstawiam formę do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę 230 stopni. Piekę 30 minut. Następnie zmniejszam moc do 210 stopni i piekę kolejne 30 minut. Jeżeli chleb zbyt szybko zacznie się rumienić wówczas należy nakryć go folią aluminiową (nie przykrywać zbyt szczelnie).
- Wyciągam chleb z piekarnika i studzę na kratce. Można go kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu (tak, wiem, że czekanie jest trudne).
Uwagi
- Jeżeli masz młody lub słaby zakwas to koniecznie dosyp do ciasta 1 łyżeczkę suchych drożdży. Dzięki temu chleb lepiej wyrośnie.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/