Domowe pierniczki dla dzieci
Lista składników:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy/soczewicy
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 kostki zimnego masła (można dać olej kokosowy)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki syropu daktylowego
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę ze strączków, pszenną i ziemniaczaną. Dosypuję sodę, cynamon i kakao. Mieszam suche składniki.
- Wbijam jajko, dolewam syrop daktylowy i dokładam zimne masło pokrojone w kostkę.
- Zagniatam ciasto (można ręcznie lub mikserem) do momentu aż powstanie jednolita masa. Formuję kulkę, a następnie umieszczam ją w lodówce na godzinę (opcjonalnie w zamrażalniku na kwadrans). Po schłodzeniu ciasto powinno być mocno zbite.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Opruszum stolnicę mąką i wykładam na nią część ciasta. Rozwałkowuję na grubość ok 3-4 mm (lub tak, aby łatwo dało się wycinać kształty). Foremkami wycinam ciastka i układam je na blaszce (niezbyt ciasno, bo pierniki trochę urosną). Piekę ok 12 minut w opcji (góra-dół bez termoobiegu). Po 10 minutach sprawdzam czy pierniki są już gotowe. Łatwo je przypalić, więc konieczna trzeba kontrolować.
- Gotowe pierniki można jeść od razu po ostudzeniu. Nie twardnieją. Przechowuję je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni o ile coś zostanie.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama
Uwagi:
- Mąkę z cieciorki/soczewicy można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
- Masło można zamienić na taką samą ilość oleju kokosowego (nierozpuszczonego).


