Łatwe pierniki do zrobienia z dziećmi. BLW.

Domowe pierniczki dla dzieci

Lista składników:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy/soczewicy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki zimnego masła (można dać olej kokosowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki syropu daktylowego 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję mąkę ze strączków, pszenną i ziemniaczaną. Dosypuję sodę, cynamon i kakao. Mieszam suche składniki.
  • Wbijam jajko, dolewam syrop daktylowy i dokładam zimne masło pokrojone w kostkę. 
  • Zagniatam ciasto (można ręcznie lub mikserem) do momentu aż powstanie jednolita masa. Formuję kulkę, a następnie umieszczam ją w lodówce na godzinę (opcjonalnie w zamrażalniku na kwadrans). Po schłodzeniu ciasto powinno być mocno zbite. 
  • Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Opruszum stolnicę mąką i wykładam na nią część ciasta. Rozwałkowuję na  grubość ok 3-4 mm (lub tak, aby łatwo dało się wycinać kształty). Foremkami wycinam ciastka i układam je na blaszce (niezbyt ciasno, bo pierniki trochę urosną). Piekę ok 12 minut w opcji (góra-dół bez termoobiegu). Po 10 minutach sprawdzam czy pierniki są już gotowe. Łatwo je przypalić, więc konieczna trzeba kontrolować. 
  • Gotowe pierniki można jeść od razu po ostudzeniu. Nie twardnieją. Przechowuję je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni o ile coś zostanie. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

Uwagi:

  • Mąkę z cieciorki/soczewicy można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
  • Masło można zamienić na taką samą ilość oleju kokosowego (nierozpuszczonego).  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *