Ponad rok rozszerzania diety za nami, a moje dziecko nadal nie lubi zup. Nie zrażam się jednak i co pewien czas proponuję zupę na obiad. Tym razem padło nam fasolową. Nie miałam żadnego zapasowego obiadu, który w razie czego mogłabym podać. Wiedziałam natomiast, że Kalina na pewno skusi się na fasolkę. Nie pomyliłam się. Talerz zupy nie spotkał się ze zbyt dużym zainteresowaniem. Na szczęście młoda wyjadła warzywa, które celowo pokroiłam na duże kawałki.

Bardzo łatwa zupa fasolowa
2018-01-10 21:36:53

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
1 hr 15 min
Lista składników
- 1 szklanka białej fasoli (u mnie sucha, przed moczeniem)
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/2 cebuli
- 3 cm pora
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 10 ziarenek kolendry
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
- szczypta soli himalajskiej (pomiń dla dzieci poniżej roku)
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu (pomiń dla dzieci poniżej roku)
- 500 ml wody
Sposób przygotowania
- Fasolę zalewam dużą ilością wody i pozostaw do namoczenia na 12 godzin. Następnie odlewam wodę i płuczę fasolę.
- Cebulę i por siekam na drobne kawałki. Marchewkę kroję w plasterki, a pietruszkę w kostkę.
- Cebulę i por wkładam do garnka i delikatnie duszę na oleju. Gdy warzywa zeszklą się dodaję fasolę, marchewkę i pietruszkę. Całość zalewam wodą i zagotowuję.
- Gdy zupa zacznie wrzeć zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej). Dolewam passatę oraz dosypuję majeranek, ziele angielskie, kolendrę, oregano i tymianek. Gotuję pod przykryciem przez 60 minut.
- Po upływie godziny wyławiam kilka fasolek i sprawdzam czy są miękkie. Jeżeli nie to gotuję dalej.
- Doprawiam solą i pieprzem po odłożeniu porcji dla dziecka.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam zupę dla 2 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/