
Curry z kalafiorem i fasolą
Lista składników:
- 300 g kalafiora (waga przed gotowaniem)
- 150 g marchewki (waga przed gotowaniem)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml mleka kokosowego
- 70 ml passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- 1 łyżka masła z nerkowców
- 1 łyżka przyprawy curry (u mnie zielone)
- 2 łyżki oleju
Używam mleczka kokosowego Real Thai, które bez problemu kupisz w wielu sklepach internetowych.
Do podania:
- 1/2 puszki białej fasoli
- ryż
- nasiona czarnuszki
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju przez ok 2 minuty na średniej mocy palnika.
- Marchewkę obieram i kroję w cienkie plasterki. Dodaję na patelnię i smażę dalej.
- Czosnek przeciskam przez prasę i wrzucam na patelnię. Dosypuję curry. Mieszam dokładnie, aby przyprawy połączyły się z olejem i smażę kolejną minutę.
- Kalafior dzielę na malutkie różyczki i dokładam go na patelnię. Smażę jeszcze chwilę, po czym dolewam wodę. Nakrywam patelnię i gotuję sos przez 10 minut na średniej mocy palnika.
- Dolewam mleko kokosowe i passatę. Gotuję koleje 10 minut bez pokrywki. W tym czasie warzywa powinny zrobić się miękkie. Jeśli sos zbyt mocno odparuje można dolać kapkę wody.
- Na koniec dodaję masło z nerkowców – mieszam dokładnie, aby rozpuściło się i połączyło z sosem. Finalnie sos powinien mieć kremową konsystencję.
- Podaję z fasolą, ryżem, natką pietruszki i nasionami czarnuszki.

