Kurczak ze szparagami i truskawkami. BLW.

Kurczak ze szparagami i truskawkami to z pewnością moje najlepsze wiosenne danie. Jest szybkie, jest lekkie i przede wszystkim jest niesamowicie smaczne. Polecam każdemu, kto jeszcze nie przekonał się do szparagów. 

makaron ze szparagami i truskawkami

Kurczak ze szparagami i truskawkami

Lista składników:

  • 300 g piersi z kurczaka 
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 10 truskawek
  • 3 cebule dymki
  • 1/2 szklanki parmezanu startego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (pomiń jeśli podajesz niemowlakowi)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli (pomiń jeśli podajesz niemowlakowi)
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od pokrojenia kurczaka w kostkę. Skrapiam go sokiem z cytryny, a następnie posypuję kurkumą, granulowanym czosnkiem, imbirem, pieprzem i solą (pomiń jeśli podajesz mięso niemowlakowi). Kolejnym elementem marynaty jest sos sojowy (pomiń dla niemowlaka) oraz oliwa z oliwek. Mieszam całość i odstawiam na kwadrans. 
  • W międzyczasie nastawiam wodę do ugotowania makaronu. Makaron powinien być al dente. 
  • Szparagi kroję na kawałki o długości 1-2 centymetry. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję w ćwiartki. Cebulę kroję w piórka. 
  • Rozgrzewam patelnię i umieszczam na niej cebulę wraz z oliwą. Krótko smażę, a następnie dokładam kurczaka wraz z całą marynatą. Smażę na dużej mocy od czasu do czasu mieszając, aby kurczak lekko przyrumienił się. 
  • Dolewam mleczko kokosowe i dorzucam szparagi (poza główkami). Nakrywam patelnię i gotuję pod przykryciem ok 2-3 minuty aż szparagi zmiękną. Następnie odkrywam patelnię i dorzucam główki szparagów. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, aby sos lekko odparował. 
  • Gdy makaron już się ugotuje odcedzam go i dodaję do sosu. Wyłączam palnik i w kolejnym kroku dodaję starty parmezan. Dzięki niemu sos podczas mieszania zacznie gęstnieć. Na koniec dodaję truskawki i listki świeżej mięty. 

Co to jest Mięsna Paczka?

Mięso jemy 1-2 razy w tygodniu (nie licząc ryb). To zdecydowanie mniej niż przeciętny Polak. Uważam jednak, że jest to wystarczająca ilość. Zamiast na ilość stawiam na jakość zjadanego mięsa oraz jego pochodzenie. Dlatego od pewnego czasu korzystam z Mięsnej Paczki. Co to takiego jest? To przesyłka z mrożonym mięsem, pochodzącym z polskich ekologicznych hodowli. Mięso zamrażane jest w szczycie swojej świeżości (czyli tuż po uboju) i dostarczane pod moje drzwi bez przerywania łańcucha chłodniczego. Więcej na ten temat pisałam przy okazji przepisu na pieczone polędwiczki na kanapkę

Co najważniejsze, mięso przychodzi do mnie w pełni zamrożone. Pomimo tego, że paczka jest w transporcie przez ok 24 godziny to nic nie rozmroziło się. Wszystko dzięki izolacji z ekologicznej bawełny oraz wkładom z suchego lodu. O ile miewam wątpliwości co do świeżości mięsa z supermarketów o tyle w przypadku mięsnej paczki mam pewność, że wszystkie standardy bezpieczeństwa pozostały zachowane, a mięso nie rozmroziło się na żadnym z etapów transportu. 

Wpis powstał w ramach współpracy z Mięsna Paczka.

makaron ze szparagami i truskawkami
makaron ze szparagami i truskawkami