Kurczak curry w sosie mango
Kurczak curry w sosie mango to idealny przepis dla zapracowanych lub tych, co nie mają zbyt dużo czasu na stanie w kuchni. Można przygotować go nawet dzień wcześniej lub zrobić podwójną porcję i część zamrozić. Dla mnie to idealne danie do lunchboxa, które często zabieram do pracy.
Lekki i smaczny obiad do przygotowania w kilka minut. Kurczak (sprawdź pozostałe przepisy) nie pojawia się zbyt często w mojej kuchni. Jeśli jednak już go robię to właśnie w takim lekko orientalnym wydaniu. Curry, mleczko kokosowe i mango to połączenie wręcz idealne. Dzięki curry sos jest lekko pikantny, a przy tym delikatnie słodki. Natomiast mleczko kokosowe nadaje mi kremowej konsystencji.

Lista składników:
- 350 g filetu z piersi z kurczaka (używam ekologicznego mięsa z Mięsna Paczka)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 100 ml przecieru z mango
- 100 ml mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od pokrojenia kurczaka w kostkę oraz przeciśnięciu czosnku przez prasę. Mięso posypuję przyprawami, dodaję rozdrobiony czosnek i dolewam olej. Mieszam wszystkie składniki i pozostawiam całość do zamarynowania na 10 minut.
- W kolejnym kroku rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest gorąca wrzucam na nią zamarynowane mięso. Smażę na wysokiej mocy tak długo aż mięso przyrumieni się. Mieszam je cały czas, aby nie przypaliło się.
- Następnie dosypuję kukurydze i jeszcze przez chwilę smażę. Gdy mięso jest już zrumienione dolewam mleczko kokosowe i mus z mango. Następnie zmniejszam moc palnika i gotuję ok 10 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie gotuję ryż oraz przygotowuję warzywne dodatki.