Kurczak curry w sosie mango

Kurczak curry w sosie mango

Kurczak curry w sosie mango to idealny przepis dla zapracowanych lub tych, co nie mają zbyt dużo czasu na stanie w kuchni. Można przygotować go nawet dzień wcześniej lub zrobić podwójną porcję i część zamrozić. Dla mnie to idealne danie do lunchboxa, które często zabieram do pracy. 

Lekki i smaczny obiad do przygotowania w kilka minut. Kurczak (sprawdź pozostałe przepisy) nie pojawia się zbyt często w mojej kuchni. Jeśli jednak już go robię to właśnie w takim lekko orientalnym wydaniu. Curry, mleczko kokosowe i mango to połączenie wręcz idealne. Dzięki curry sos jest lekko pikantny, a przy tym delikatnie słodki. Natomiast mleczko kokosowe nadaje mi kremowej konsystencji. 

kurczak curry w sosie mango

Lista składników:

  • 350  g filetu z piersi z kurczaka (używam ekologicznego mięsa z Mięsna Paczka)
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka oleju 
  • 100 ml przecieru z mango 
  • 100 ml mleczka kokosowego 

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od pokrojenia kurczaka w kostkę oraz przeciśnięciu czosnku przez prasę. Mięso posypuję przyprawami, dodaję rozdrobiony czosnek i dolewam olej. Mieszam wszystkie składniki i pozostawiam całość do zamarynowania na 10 minut. 
  • W kolejnym kroku rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest gorąca wrzucam na nią zamarynowane mięso. Smażę na wysokiej mocy tak długo aż mięso przyrumieni się. Mieszam je cały czas, aby nie przypaliło się. 
  • Następnie dosypuję kukurydze i jeszcze przez chwilę smażę. Gdy mięso jest już zrumienione dolewam mleczko kokosowe i mus z mango. Następnie zmniejszam moc palnika i gotuję ok 10 minut pod przykryciem. 
  • W międzyczasie gotuję ryż oraz przygotowuję warzywne dodatki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *