Kulki mocy z suszonymi śliwkami i słonecznikiem. BLW.

Kulki mocy przygotowane na bazie suszonych śliwek to zawsze dużo lepsza opcja niż słodki batonik ze sklepu. Nie mam zwyczaju nałogowo przygotowywać zdrowych słodyczy. Zwyczajnie nie mam na to czasu i często sięgam po prostu po gotowce z dobrym składem. Jednak domowe to zawsze domowe – mam pełną kontrolę nad składem i sama ustalam poziom słodkości. Co więcej mogę dorzucić sporą ilość wartościowych składników takich jak orzechy czy słonecznik. 

Moje kulki mocy wykonane zostały właśnie z dodatkiem słonecznika, który jest niezwykle bogatym źródłem minerałów takich jak wapń, żelazo, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Niestety słonecznik jest bardzo niedoceniany w kuchni i nie pojawia się zbyt często w posiłkach dla dzieci.   

Kulki mocy świetnie się przechowują, więc można trzymać je w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadają się do lunchboxa do pracy lub śniadaniówki do szkoły. 

Śliwkowe kulki mocy

kulki mocy z suszonych śliwek

Lista składników:

  • 200 g suszonych śliwek (muszą być bardzo mięsiste, z mocno wysuszonych kulki nie wyjdą)
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 30 słonecznika
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

  • Do malaksera wkładam suszone śliwki, wiórki kokosowe, słonecznik, masło orzechowe i kakao. Całość rozdrabniam aż powstaną okruszki. Początkowo masa może wydawać się sucha, jednak po ściśnięciu jej w dłoni zacznie się sklejać. Gdyby jednak kulki rozpadały się można dodać 1 łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego i ponownie krótko zmiksować, aby olej oblepił pozostałe składniki.   
  • Z porcji masy o objętości 1 łyżki lepię kulki. Obtaczam je w kakao, wiórkach kokosowych lub pozostawiam bez dodatków. Kulki mocy przechowuję przez 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Moreso.pl

kulki mocy z suszonych śliwek

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *