Taka zupa z soczewicą pojawia się u mnie zawsze kiedy nie mam weny lub siły na gotowanie. Jest łatwa w przygotowaniu ze składników, które zawsze mam w domu. Soczewica jest świetnym źródłem biała. Do tego jest sycąca i gęsta odżywczo, więc idealnie nadaje się dla dzieci i niemowląt. Wart włączyć ją do diety już od początku rozszerzania diety dziecka.
Sprawdź mój przepis na krem z batata, papryki i soczewicy.


Zupa z soczewicą
Lista składników:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 mały batat
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 10 cm pora (biała i jasnozielona część)
- 1/3 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka oleju
- 600 ml wody
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można pominąć)
- szczypta pieprzu
- szczypta soli (pomiń w porcji dla niemowlaka)
Sposób przygotowania:
- Por, marchewkę, batata i ziemniaki kroję na małe kawałki. Umieszczam w garnku z olejem i podsmażam. Dosypuję przyprawy (poza solą) i smażę jeszcze chwilę.
- Zalewam całość wodą, dosypuję przepłukaną soczewicę i gotuję na małym ogniu o 15 minut. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidory z puszki. Gotuję jeszcze przez 10-15 minuy.
- Gdy warzywa są miękkie wyłączam palnik i zostawiam zupę do przestudzenia.
- Podaję z ulubionymi dodatkami, np. makaronem lub kaszą.