
Krupnik to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Niestety niezbyt dobre, ponieważ nie była to moja ulubiona zupa. Za to moja mama gotowała ją bardzo często. Z perspektywy czasu wcale jej się nie dziwię. To szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Przez wiele lat unikałam krupniku jak tylko mogłam. Aż wpadłam na pomysł, aby nieco zmodyfikować przepis. Jako bazę dla mojej zupy wybrałam dynię. Ziemniaki wymieniłam na słodkie bataty. Natomiast kaszę jęczmienną zamieniłam na jaglaną. W efekcie powstała zupa, którą chętnie gotuję w sezonie jesienno-zimowym. Zwłaszcza, że dynia i kasza jaglana wspierają odporność w okresie zwiększonego ryzyka złapania infekcji.
Maluszkowi na początku rozszerzania diety zupę możesz podać na dwa sposoby. Bulion w kubeczku, a duże kawałki warzyw i mięsa na talerzyku lub zmiksuj całość na niezbyt gęsty płyn i podaj w kubeczku. Zupa ugotowana na mięsie dobrej jakości może być serwowana dzieciom już po 6 miesiącu. Kasza jaglana jest bezglutenowa, więc nada się dla malucha z nietolerancją pszenicy.
Krupnik dyniowy z kaszą jaglaną
Lista składników:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka zagrodowego (można użyć innej części, np. udko lub skrzydełko)
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek dyni (ilość jak 4-5 marchewek, użyłam dyni nelson)
- 1/2 batata (ilość jak 2 marchewki, można dać ziemniaki)
- 5 cm pora (dałam zieloną część)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 nitek szafranu (można pominąć)
- świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku)
- sól himalajska (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dzieci)
- 1 łyżeczka oleju
- 1 i 1/2 litra wody (lub taka ilość, aby zakryła wszystkie składniki zupy)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa myję i obieram. Cebulę i por drobno siekam. Marchewkę i pietruszkę kroję w talarki, a batata i dynię w dużą kostkę.
- Do garnka wkładam cebulę i por oraz wlewam olej. Smażę na średnim ogniu do momentu aż cebula zeszkli się. Następnie dokładam mięso, wlewam 3 łyżki wody, nakrywam garnek pokrywką i duszę całość aż mięso zrobi się białe.
- Zalewam garnek wodą i całość doprowadzam do stanu na moment przed wrzeniem. Zmniejszam moc palnika prawie do minimum i gotuję ok 15 minut.
- Dokładam marchewkę, pietruszkę, dynię i batata. Kaszę jaglaną i soczewicę płuczę na sitku pod gorącą wodą, a następnie dosypuję do garnka. Dodaję wszystkie przyprawy poza solą.
- Gotuję całość pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika przez minimum godzinę (lub dłużej jeżeli jest taka potrzeba). W tym czasie warzywa, kasza i soczewica powinny zrobić się miękkie.
- Gdy zupa jest gotowa zdejmuję ją z palnika i dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek. Wyciągam porcję rosołową i oddzielam mięso od kości. Kawałki kurczaka drobno siekam i ponownie umieszczam w garnku.
- Odlewam porcję dla małego dziecka, a resztę zupy doprawiam odrobiną soli.
Uwagi:
- Nie pomijaj pieprzu w porcji dla dziecka. Jego szczypta jest niezbędna, aby kurkuma wchłonęła się.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama