Krewetki z cukinią, pomidorami i makaronem

Czy dzieci mogą jeść krewetki? Zdecydowanie tak. Krewetki są świetną alternatywą dla mięsa i ryba. Fajnie urozmaicają naszą dietę, a dodatkowo są niezwykle bogate odżywczo. Dodatkowo przygotowanie krewetek nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii. Wystarczy dużo czosnki i masła oraz to co akurat mamy pod ręką. Prezentuję Wam świetne rozwiązanie na prosty obiad z kilku podstawowych składników. 

makaron z krewetkami i pomidorami

Makaron krewetkami i pomidorami

Lista składników:

  • 200 g krewetek (używam już ugotowanych)
  • 1/2 cukinii dużej lub 1 mała
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła 
  • sok z 1/4 cytryny
  • ulubiony makaron (u mnie resztki świderków i spaghetti)
  • sól i pieprz do smaku (pomiń w porcji dla niemowlaka)

Sposób przygotowania:

  • Krewetki obieram z pancerzyków i dokładnie oczyszczam (wyciągam ciemną „nitkę”). To zdecydowanie najbardziej pracochłonną część całego dnia.
  • W międzyczasie gotuję ulubiony makaron. 
  • Cukinię rozcinam na pół wzdłuż, a następnie kroją na cienkie plastry. Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno siekam. 
  • Rozgrzewam patelnię. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o 1/3. Wlewam oliwę oraz wrzucam cukinię i czosnek. Podsmażam warzywa przez ok minutę uważając, aby nic nie przypaliło się.
  • Dodaję krewetki (moje krewetki są już ugotowane), pomidorki koktajlowe i masło. Smażę kolejną minutę, aby pomidory zrobiły się miękkie. 
  • Całość posypuję natką pietruszki i obficie skrapiam sokiem z cytryny. Porcje dla dorosłych doprawiam szczypta soli i dużą ilością pieprzu. Podaję z ulubionym makaronem. 

Uwagi:

  • Używam ugotowanych krewetek, więc wymagają one tylko podgrzania. Krewetki surowe należy zostawić na patelni nieco dłużej. 
  • Natkę pietruszki można zamienić na kolendrę. 
  • Porcję dla dorosłych można posypać chili.