Czy dzieci mogą jeść krewetki? Zdecydowanie tak. Krewetki są świetną alternatywą dla mięsa i ryba. Fajnie urozmaicają naszą dietę, a dodatkowo są niezwykle bogate odżywczo. Dodatkowo przygotowanie krewetek nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii. Wystarczy dużo czosnki i masła oraz to co akurat mamy pod ręką. Prezentuję Wam świetne rozwiązanie na prosty obiad z kilku podstawowych składników.

Makaron krewetkami i pomidorami
Lista składników:
- 200 g krewetek (używam już ugotowanych)
- 1/2 cukinii dużej lub 1 mała
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sok z 1/4 cytryny
- ulubiony makaron (u mnie resztki świderków i spaghetti)
- sól i pieprz do smaku (pomiń w porcji dla niemowlaka)
Sposób przygotowania:
- Krewetki obieram z pancerzyków i dokładnie oczyszczam (wyciągam ciemną „nitkę”). To zdecydowanie najbardziej pracochłonną część całego dnia.
- W międzyczasie gotuję ulubiony makaron.
- Cukinię rozcinam na pół wzdłuż, a następnie kroją na cienkie plastry. Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno siekam.
- Rozgrzewam patelnię. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o 1/3. Wlewam oliwę oraz wrzucam cukinię i czosnek. Podsmażam warzywa przez ok minutę uważając, aby nic nie przypaliło się.
- Dodaję krewetki (moje krewetki są już ugotowane), pomidorki koktajlowe i masło. Smażę kolejną minutę, aby pomidory zrobiły się miękkie.
- Całość posypuję natką pietruszki i obficie skrapiam sokiem z cytryny. Porcje dla dorosłych doprawiam szczypta soli i dużą ilością pieprzu. Podaję z ulubionym makaronem.
Uwagi:
- Używam ugotowanych krewetek, więc wymagają one tylko podgrzania. Krewetki surowe należy zostawić na patelni nieco dłużej.
- Natkę pietruszki można zamienić na kolendrę.
- Porcję dla dorosłych można posypać chili.