Krem z batata i banana na wynos. BLW.

Gdy tylko robi się ciepło chętnie spędzamy dużo czasu na poza domem. Zabawa na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, więc pod ręką zawsze trzeba mieć jakiś zdrowy, sycący posiłek. Makaron z pesto to świetna sprawa, niemniej ile można go jeść? Po miesiącu dziecko mogłoby zamienić się w kluchę. Na szczęście poza świderkami czy innym spaghetti moja córka lubi też wszelkiego rodzaju kasze i kaszo-podobne produkty. Komosa ryżowa smakuje jej w szczególności, dlatego często wykorzystuję ją do przyrządzania deserów. Przy okazji przemycam także nieco warzyw. Przygotowując jedzenie na wynos robię większą porcję i zabieram dwie łyżki, aby posilić mogło się nie tylko dziecko. 

Krem z batata i banana z quinoa i chia
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 1/2 filiżanki komosy ryżowej (quinoa)
  2. 1 banan
  3. kawałek batata (ilość odpowiadająca dwóm porcjom banana)
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny
  5. 1 łyżeczka oleju z konopii (można dać inny, niemniej ten pasuje ze względu na orzechowy smak)
  6. 1 łyżka chia
  7. 100 ml mleka roślinnego (u mnie słonecznikowe)
  8. ulubione dodatki (u mnie płatki migdałów i orzechy pekan)
Sposób przygotowania
  1. Nasiona chia zalewam mlekiem roślinnym, mieszam i wstawiam na noc do lodówki. Można użyć także mleka krowiego (dla starszych dzieci) lub przetworów mlecznych, np. kefir, maślanka, jogurt naturalny. Pudding warto od czasu do czasu przemieszać, aby nie powstała breja.
  2. Komosę ryżową płuczę na sitku i gotuję na wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Quinoa powinna wchłonąć cały płyn. Jeżeli po ugotowaniu pozostanie nadmiar wody wówczas odlej go.
  3. Batata myję, obieram i kroję na kawałki. Gotuję do miękkości. Gdy ostygnie umieszczam go w kielichu blendera wraz z bananem, olejem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie miksuję.
  4. Do słoiczka wkładam kolejne warstwy deseru: ostudzoną komosę, mus bananowo-batatowy, pudding chia. Posypuję ulubionymi dodatkami - u nas są to migdały i orzechy pekan.
Uwagi
  1. Tak przygotowany deser można podać już po kilku tygodniach rozszerzania diety. Należy tylko wcześniej upewnić się, że dziecko nie jest uczulone na żaden ze składników. Orzechy nie są wskazane dla dzieci poniżej roku.
  2. Z podanych ilości powstała porcja dla mamy i dziecka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Krem z batata i banana

 

Krem z batata i banana



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *