To jedne z najszybszych i najłatwiejszych kotletów jakie robiłam. Groszku nie trzeba nawet gotować,wystarczy go rozmrozić i rozdrobnić malakserem. Kotlety są miękkie i delikatne, ale jednocześnie zwarte i nie rozpadają się.

Kotlety z zielonego groszku
Lista składników:
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
- 5 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- szczypta kuminu rzymskiego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Groszek wyciągam z zamrażalnika i zostawiam do rozmrożeni. Można zalać go ciepłą wodą, aby przyspieszyć ten proces.
- W międzyczasie drobno siekam cebulę i smażę ją na oliwie na niewielkiej mocy palnika. Gdy zrobi się miękka pozostawiam do ostygnięcia.
- Groszek przekładam do malaksera wraz z pomidorami odsączonymi z zalewy. Całość miksuję. W międzyczasie dokładam przyprawy i cebulę. Ponownie miksuję. Powinna powstać gęsta i klejąca masa. Nie musi mieć ona jednolitej konsystencji, kawałki warzyw mogą być widoczne.
- Dosypuję mąkę i kaszę mannę. Ponownie mieszam.
- Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, który smaruję kilkoma kroplami oliwy.
- Z groszkowej masy formuję kotleciki. Porcję dla dorosłych można dodatkowo posolić.
- Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po upieczeniu kotlety mogą być miękkie, lekko stwardnieją po ostygnięciu.
