Kotlety z zielonego groszku i suszonych pomidorów. BLW.

To jedne z najszybszych i najłatwiejszych kotletów jakie robiłam. Groszku nie trzeba nawet gotować,wystarczy go rozmrozić i rozdrobnić malakserem. Kotlety są miękkie i delikatne, ale jednocześnie zwarte i nie rozpadają się. 

wece kotlety z zielonego groszku i suszonych pomidorów

Kotlety z zielonego groszku

Lista składników:

  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  

Sposób przygotowania:

  • Groszek wyciągam z zamrażalnika i zostawiam do rozmrożeni. Można zalać go ciepłą wodą, aby przyspieszyć ten proces.
  • W międzyczasie drobno siekam cebulę i smażę ją na oliwie na niewielkiej mocy palnika. Gdy zrobi się miękka pozostawiam do ostygnięcia. 
  • Groszek przekładam do malaksera wraz z pomidorami odsączonymi z zalewy. Całość miksuję. W międzyczasie dokładam przyprawy i cebulę. Ponownie miksuję. Powinna powstać gęsta i klejąca masa. Nie musi mieć ona jednolitej konsystencji, kawałki warzyw mogą być widoczne. 
  • Dosypuję mąkę i kaszę mannę. Ponownie mieszam.
  • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, który smaruję kilkoma kroplami oliwy. 
  • Z groszkowej masy formuję kotleciki. Porcję dla dorosłych można dodatkowo posolić. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po upieczeniu kotlety mogą być miękkie, lekko stwardnieją po ostygnięciu.
wece kotlety z zielonego groszku i suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *