Kotlety z tofu i kaszy jaglanej. BLW.

Staram się minimum 3 razy w tygodniu serwować obiad bezmięsny lub bez ryb. Wykorzystuję wówczas fasolę, ciecierzycę lub soczewicą. Świetną opcją jest także tofu, z którego można wyczarować niezliczoną ilość dań. Te kotlety inspirowane są przepisem z mojego ebooka Więcej warzyw w diecie dzieci. Główną modyfikacją jest dodatek jajka. W ebooku kotlety są wegańska. 

kotlety z tofu i kaszy jaglanej

Kotlety z tofu i kaszy jaglanej

Lista składników:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (polecam ugotować więcej, zawsze do czegoś się przyda)
  • 1 kostka tofu (najlepiej kupić marynowane, użyłam w marynacie z chilli i limonki)
  • 1 jajko
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • łyżeczka pindżuru lub czerwonego pesto (w tym filmie polecam konkretne produkty)
  • 2 łyżki oleju + olej do posmarowania blaszki i kotletów
  • 3-4 łyżki mąki (ilość do zagęszczenia ciasta)
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta kurkumy 
  • szczypta kuminu
  • szczypta sproszkowanego czosnku

Sposób przygotowania:

  • Suchą kaszę jaglaną zalewam gorącą wodą i dokładnie płuczę. Czynność powtarzam do momentu aż woda będzie czysta (ok 4-5 razy). Następnie zalewam kaszę podwójną ilością świeżej wody. Gotuję ok 15-20 minut pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmuję garnek z palnika i bez zdejmowania pokrywki zostawiam jeszcze na kwadrans. 
  • Lekko ciepłą kaszę odmierzam i wkładam do miski (całkowicie ostygnięta z lodówki nie nada się). Pozostałą część przekładam do pojemnika i przechowuję w lodówce przez 3-4 dni. Warto przejrzeć moje pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej.
  • Tofu kruszę na drobne kawałki i przekładami do miski z kaszą. Dodaję drobno posiekane suszone pomidory oraz łyżeczkę pindżuru lub czerwonego pesto.  Dosypuję przyprawy i dolewam olej. 
  • Rozgniatam całość widelcem aż z tofu powstaną drobne okruszki. To jest dobry moment na to, aby sprawdzić smak ciasta.
  • Dodaję jajko i mieszam składniki dosypując po jednej łyżce mąki. 
  • Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję cienką warstwą oleju – używam silikonowego pędzelka. Dłońmi formuję kotleciki i układam je na blaszce – ciasto będzie klejące. Każdy kotlecik również smaruję odrobiną oleju, aby nie wysechł podczas pieczenia. 
  • W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam kotlety do gorącego piekarnika. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. W połowie pieczenia odwracam kotlety na drugą stronę. 
kotlety z tofu i kaszy jaglanej
kotlety z tofu i kaszy jaglanej