Miękkie, delikatne, soczyste i napakowane warzywami. Idealne kotleciki dla małych mięsożerców, którzy niekoniecznie lubią brokuła i pomidory. Kotleciki przygotowałam z dużej porcji mięsa. Część zjedliśmy od razu, a pozostałe zamroziłam.
Tak przygotowane kotlety można podać dziecku już od początku rozszerzania dity. Dla malucha warto uformować rulonik zamiast kulki, co znacząco ułatwi chwytanie.

Kotlety z suszonymi pomidorami i brokułem
Lista składników:
- 500 g mięsa mielonego (użyłam cielęciny)
- 10 suszonych pomidorów
- 100 g brokuła
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki soli (pomiń w porcji dla dziecka)
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (pomiń w porcji dla dziecka)
Sposób przygotowania:
- Brokuła myję i dzielę na różyczki. Do kotletów wykorzystuję głównie łodygę i twardsze części. Wkładam brokuła do malaksera i rozdrabniam do momentu aż powstaną drobne kawałki przypominające kaszkę. To samo robię z cebulą.
- Cielęcinę i pomidory mielę za pomocą maszynki do mięsa. Przekładam do dużej miski i dodaję rozdrobnione warzywa. Wbijam jajko i dosypuję przyprawy (poza solą i pieprzem). Mieszam wszystkie składniki.
- Lepię kotleciki przeznaczone dla niemowlaka i dopiero wtedy pozostałą część mięsa doprawiam solą i pieprzem. Formuję klopsy dla starszych dzieci i dorosłych. Wszystkie kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Gdy jest gorący wstawiam do niego blaszkę z kotletami i piekę ok 15-18 minut w opcji z termoobiegiem.
Uwagi:
- Cielęcinę można zamienić na dowolny rodzaj mięsa, np. indyka.
- Z podanych ilości przygotowałam 25 kotletów. Część od razu po ostygnięciu zamroziłam do wykorzystanie w późniejszym okresie.
- Pulpety ugotowane w sosie będą równie smaczne.


