Kotlety z soczewicy z pieczarkami i warzywami. BLW.

Kotlety z soczewicy to zdecydowanie mój ulubiony zamiennik klasycznych mielonych. W przeciwieństwie do mięsnych pulpetów są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Co jest również ważne mogę umieścić w nich dowolną ilość warzyw, a one i tak będą bardzo smaczne i nie ma ryzyka, że rozpadną się po upieczeniu. 

Kotlety z soczewicy bardzo dobrze się przechowują, dlatego ja zawsze robię ich dużo. Wystarczy po ostygnięciu schować je do szczelnie zamkniętego pojemnika i umieścić w lodówce. Jeśli mam być szczera to następnego dnia smakują mi jeszcze bardziej. Osobiście lubię je na kanapce z dostatkiem ogórka kiszonego (świetna opcja na śniadanie lub kolację). 

Z punktu widzenia ekonomicznego i ekologicznego kotlety z soczewicy to świetna opcja na warzywny obiad. Staram się bardzo ograniczyć ilość spożywanego mięsa przez naszą rodzinę. Ze względu na różnorodność nie rezygnujemy z niego całkowicie. Przede wszystkim dlatego, że mięso jest dobrym źródłem witaminy B12. Podczas gdy dieta wegańska wymaga suplementacji tej witaminy. 

kotlety z soczewicy

Mocno warzywne kotlety z soczewicy

Lista składników:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ilość na sucho, przed ugotowaniem)
  • 5 pieczarek
  • 1 marchewka 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki mąki do zagęszczenia 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku (pomiń sól w porcji dla niemowlaka)

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od dokładnego przepłukania soczewicy. Następnie zalewam ją podwójną ilością wody i gotuję aż będzie miękka. Aby soczewica nie była zbyt wodnista to po ugotowaniu przekładam ją na sitko i pozostawiam do odcieknięcia. 
  • W drugim kroku pieczarki, cebulę i seler naciowy kroję w kostkę. Natomiast marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa umieszczam na patelni wraz z 1 łyżką oleju. Podsmażam warzywa aż lekko zmiękną.
  • W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni (opcja góra-dół). 
  • W dużej misce umieszczam soczewicę. Dokładam do niej przedsmażone warzywa. Dolewam sos sojowy i 1 łyżkę oleju, dokładam musztardę i dosypuję przyprawy. To jest dobry moment, aby sprawdzić czy masa jest odpowiednio doprawiona. 
  • Następnie mieszam całość dosypując po 1 łyżce mąki. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale nie suche. 
  • Na sam koniec wykładam blaszkę papierem do pieczenia, który za pomocą silikonowego pędzelka smaruję cienką warstwą oleju. Łyżką wykładam ciasto na papier formując kotlety, które smaruję olejem. 
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 40-45 minut (bez termoobiegu). W połowie pieczenia odwracam kotlety na drugą stronę. Jeśli kotlety mają być lekko chrupiące z wierzchu to na ostatnie 5 minut włączam opcję termoobiegu. 
  • Po upieczeniu kotlety będą miękkie w środku. To normalne – należy pozostawić je do ostygnięcia, aby stężały. Nadmiar kotletów można przechowywać do 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem wystarczy podgrzać je na suchej patelni. 
jak zrobić kotlety z soczewicy

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *