Kotlety z soczewicy z pieczarkami i pietruszką

Strączki zamiast mięsa coraz częściej pojawiają się u nas w opcji obiadowej. Tym razem czerwona soczewica podana w formie pieczonych kotletów. Z pieczarkami, marchewką i natką pietruszki. Dobre źródło białka, żelaza i wapnia. Karolowi kotlety tak posmakowały, że zjadał je zanim udawało mi się zrobić zdjęcie. 

Kotlety świetnie się przechowują w lodówce. W szczelnie zamkniętym pojemniku wytrzymują w lodówce 3 dni bez straty jakości. 

Kotlety z soczewicy z pieczarkami i pietruszką

Lista składników:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ilość przed ugotowaniem)
  • 1 marchewka 
  • 2 pieczarki 
  • 5 cm pora (jasnozielona część)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki mąki owsianej 
  • 2 łyżki oleju + olej do posmarowania
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 słodkiej czerwonej papryki  
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta soli (w porcji dla dorosłych)

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę płuczę w ciepłej wodzie i przekładam do garnka. Zalewam podwójną ilością czystej wody i gotuję pod przykryciem do momentu aż soczewica zmięknie. Wyłączam palnik i pozostawiam jeszcze na 5 minut w garnku. Następnie przekładam zawartość na sitko. Pozostawiam do ostygnięcia i odcieknięcia nadmiaru wody. 
  • W międzyczasie marchewkę ścieram na tarce, a por, pieczarki i czosnek drobno siekam. Umieszczam warzywa na patelni z dodatkiem oleju i smażę na niewielkim ogniu ok 5 minut. Warzywa powinny zmięknąć. 
  • W dużej misce umieszczam warzywa, soczewicę, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Mieszam składniki. Odkładam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą. 
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, który smaruję kilkoma kroplami oleju.
  • Z przygotowanej masy formuję kotlety (dla niemowlaka podłużne, dla dorosłych okrągłe). Silikonowym pędzelkiem smaruję każdy kotlet olejem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 30 minut w opcji góra-dół. Po 15 minutach odwracam na drugą stronę. 

Uwagi:

  • Po upieczeniu kotlety są miękkie. Twardnieją po ostygnięciu. 
  • Z podanych ilości przygotowałam 12 kotletów. 
Bardzo podobny przepis pokazuję na moim kanale YouTube
Kotlety z soczewicy z pieczarkami i pietruszką
Kotlety z soczewicy z pieczarkami i pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *