Kotleciki z dorsza z marchewką, cebulą i pietruszką. BLW.

Jak podać niemowlakowi rybę? Najlepiej w formie kotletów uformowanych w łatwe do schwytania wałeczki. Wówczas jest pewność, że w mięsie nie będzie ości, a maluch poradzi sobie z jedzeniem. Rybę można wprowadzić do diety dziecka wraz z innymi produktami ok 6 miesiąca życia. Karolowi pierwszą rybę podałam w drugim tygodniu rozszerzania diety. Dla dziecka najlepiej wybierać ryby dziko żyjące. 

Kotleciki z dorsza z marchewką, cebulą i pietruszką

Pieczone kotlety rybne

Lista składników:

  • 300 g ryby (użyłam polędwicy z dorsza)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku (pomiń w porcji dla  niemowlaka)

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekam. Dorsza rozdrabniam w malakserze (można zmielić w maszynce do mięsa). 
  • Do miski wkładam wszystkie przygotowane składniki, wbijam jajko, wsypuję mąkę i zioła. Mieszam całość i formuję kotleciki dla dziecka (dla niemowlaka najlepiej małe wałeczki). Pozostałą cześć ryby doprawiam solą i pieprzem, a następnie lepię kotleciki dla dorosłych. 
  • Układam pulpety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 15-17 minut w opcji z termoobiegiem (bez termoobiegu kilka minut dłużej). 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam ok 15 kotletów (u nas wystarczyło na 2-3 obiady). Nadmiar kotletów można zamrozić. 
  • Kotlety po upieczeniu są bardzo miękkie. Robią się zwarte po ostygnięciu. 
Kotleciki z dorsza z marchewką, cebulą i pietruszką
Te wałeczki wyszły troszeczkę za grube, lepiej zrobić jeszcze mniejsze i cieńsze.
Kotleciki z dorsza z marchewką, cebulą i pietruszką
Kotleciki z dorsza z marchewką, cebulą i pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *