Jak podać niemowlakowi rybę? Najlepiej w formie kotletów uformowanych w łatwe do schwytania wałeczki. Wówczas jest pewność, że w mięsie nie będzie ości, a maluch poradzi sobie z jedzeniem. Rybę można wprowadzić do diety dziecka wraz z innymi produktami ok 6 miesiąca życia. Karolowi pierwszą rybę podałam w drugim tygodniu rozszerzania diety. Dla dziecka najlepiej wybierać ryby dziko żyjące.

Pieczone kotlety rybne
Lista składników:
- 300 g ryby (użyłam polędwicy z dorsza)
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku (pomiń w porcji dla niemowlaka)
Sposób przygotowania:
- Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekam. Dorsza rozdrabniam w malakserze (można zmielić w maszynce do mięsa).
- Do miski wkładam wszystkie przygotowane składniki, wbijam jajko, wsypuję mąkę i zioła. Mieszam całość i formuję kotleciki dla dziecka (dla niemowlaka najlepiej małe wałeczki). Pozostałą cześć ryby doprawiam solą i pieprzem, a następnie lepię kotleciki dla dorosłych.
- Układam pulpety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 15-17 minut w opcji z termoobiegiem (bez termoobiegu kilka minut dłużej).
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam ok 15 kotletów (u nas wystarczyło na 2-3 obiady). Nadmiar kotletów można zamrozić.
- Kotlety po upieczeniu są bardzo miękkie. Robią się zwarte po ostygnięciu.


