Te kotleciki (pulpety, klopsiki, klopsy) powstały jako wariacja na temat kotletów mielonych z indyka. Akurat miałam polędwiczkę wieprzową i musiałam przygotować obiad dla całej rodziny. Jak się okazało mielone z polędwiczki są równie miękkie i delikatne jak te drobiowe. Natomiast sos dyniowo-pomidorowy jest banalnie łatwy w wykonaniu. Można użyć go do dowolnego rodzaju mięsa czy dania wegetariańskiego.

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie dyniowo-pomidorowym
2017-10-24 14:24:40

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Składniki na kotleciki
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- 5 łyżek zmiksowanych płatków owsianych (u mnie płatki górskie, można dać mąkę owsianą)
- 1/2 cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu kolorowego (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
Składniki na sos
- 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni (u mnie dynia butelkowa)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki mleka kokosowego (u mnie mleko Aroy-d, 60% kokosa)
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Mięso kroję na drobne kawałki i umieszczam w rozdrabniaczu. Miksuję na niewielkich obrotach aż mięso będzie rozdrobnione. Jeżeli masz maszynkę do mielenia mięsa to ją wykorzystaj. Możesz też kupić już zmielone mięso.
- W kielichu blendera umieszczam płatki owsiane i miksuję je aż powstanie mąka - mogą pozostać większe kawałki i nie należy się tym przejmować. Dodaję cebulę i czosnek i dalej miksuję.
- Dodaję mięso do płatków, cebuli i czosnku. Wbijam jajko i dosypuję przyprawy. Mieszam całość do momentu aż powstanie jednolita masa. Lepię małe kotleciki.
- Na patelni umieszczam puree z pieczonej dyni i passatę pomidorową. Dosypuję wędzoną paprykę i zioła prowansalskie oraz dolewam mleko kokosowe. Mieszam sos i podgrzewam go.
- Gdy sos jest ciepły wkładam do niego przygotowane wcześniej kotleciki. Przykrywam patelnię i gotuję przez 30 minut na bardzo małym ogniu. W połowie tego czasu odwracam kotlety na drugą stronę. Jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje można dolać wodę.
- Podaję z kaszą pęczak i gotowanymi warzywami.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
