Kotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie dyniowo-pomidorowym. BLW.

Te kotleciki (pulpety, klopsiki, klopsy) powstały jako wariacja na temat kotletów mielonych z indyka. Akurat miałam polędwiczkę wieprzową i musiałam przygotować obiad dla całej rodziny. Jak się okazało mielone z polędwiczki są równie miękkie i delikatne jak te drobiowe. Natomiast sos dyniowo-pomidorowy jest banalnie łatwy w wykonaniu. Można użyć go do dowolnego rodzaju mięsa czy dania wegetariańskiego. 

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie dyniowo-pomidorowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Składniki na kotleciki
  1. 150 g polędwiczki wieprzowej
  2. 5 łyżek zmiksowanych płatków owsianych (u mnie płatki górskie, można dać mąkę owsianą)
  3. 1/2 cebuli
  4. 1 duży ząbek czosnku
  5. 1 jajko
  6. szczypta soli himalajskiej (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
  7. szczypta świeżo zmielonego pieprzu kolorowego (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
Składniki na sos
  1. 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni (u mnie dynia butelkowa)
  2. 1 szklanka passaty pomidorowej
  3. 2 łyżki mleka kokosowego (u mnie mleko Aroy-d, 60% kokosa)
  4. 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  5. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Mięso kroję na drobne kawałki i umieszczam w rozdrabniaczu. Miksuję na niewielkich obrotach aż mięso będzie rozdrobnione. Jeżeli masz maszynkę do mielenia mięsa to ją wykorzystaj. Możesz też kupić już zmielone mięso.
  2. W kielichu blendera umieszczam płatki owsiane i miksuję je aż powstanie mąka - mogą pozostać większe kawałki i nie należy się tym przejmować. Dodaję cebulę i czosnek i dalej miksuję.
  3. Dodaję mięso do płatków, cebuli i czosnku. Wbijam jajko i dosypuję przyprawy. Mieszam całość do momentu aż powstanie jednolita masa. Lepię małe kotleciki.
  4. Na patelni umieszczam puree z pieczonej dyni i passatę pomidorową. Dosypuję wędzoną paprykę i zioła prowansalskie oraz dolewam mleko kokosowe. Mieszam sos i podgrzewam go.
  5. Gdy sos jest ciepły wkładam do niego przygotowane wcześniej kotleciki. Przykrywam patelnię i gotuję przez 30 minut na bardzo małym ogniu. W połowie tego czasu odwracam kotlety na drugą stronę. Jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje można dolać wodę.
  6. Podaję z kaszą pęczak i gotowanymi warzywami.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
kotleciki mielone z polędwiczki wieprzowej



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *