Kalina spogląda na kulkę leżącą na talerzu. Bierze ją do rączki, ogląda z każdej strony, rozgniata i … zaczyna próbować. Na to tata krzyczy „Patrz, ona je mięso! Nie może być!”. Po chwili kotlecik (pulpety, klopsiki, klopsy) znika z pola widzenia, a młoda awanturuje się, abym oddała jej moją porcję. Tak po krótce wygląda krótka historia tego, jak Kalinka po raz pierwszy zjadała kotleta mielonego. Tak po prostu, bez przemycania i ukrywania.

Kotleciki z indyka z płatkami owsianymi
2017-10-11 20:13:03

Drukuj przepis
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
45 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Składniki na kotleciki
- 100 g filetu z indyka
- 5 łyżek zmiksowanych płatków owsianych (u mnie płatki górskie)
- 1/4 cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (słodka, mielona)
- szczypta soli himalajskiej (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu kolorowego (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
Składniki na sos pomidorowy z warzywami
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- kawałek dyni pokrojonej w kostkę (ilość zależy od preferencji)
- garść zielonego groszku
- garść kukurydzy
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 cm białej części pora
- 1/2 łyżeczki natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (słodka, mielona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Mięso kroję na kawałki i umieszczam w rozdrabniaczu. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Miksuję wszystko na niewielkich obrotach aż mięso będzie rozdrobnione. Jeżeli masz maszynkę do mielenia mięsa to ją wykorzystaj. Możesz też kupić już zmielone mięso.
- W kielichu blendera umieszczam płatki owsiane i miksuję je aż powstanie mąka - może pozostać nieco większych kawałków i nie należy się tym przejmować.
- Dosypuję zmiksowane płatki do mięsa. Doprawiam wędzoną papryką, solą i pieprzem (sól i pieprz pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku). Mieszam wszystko aż składniki połączą się.
- Z powstałej masy lepię niewielkie kotleciki. Jeżeli mięso klei się do rąk to koniecznie posmaruj dłonie oliwą lub namocz w ciepłej wodzie.
- Kotleciki gotuję w sosie pomidorowym. Można także ugotować je na parze, upiec lub usmażyć.
- Por siekam i przekładam na patelnię wraz z oliwą i delikatnie podsmażam.
- Paprykę, marchewkę i pietruszkę kroję w niewielką kostkę, natomiast dynię na nieco większe kawałki. Ostrym nożem oddzielam kukurydzę od kolby.
- Umieszczam wszystkie warzywa na patelni i zalewam je passatą. Dosypuję przyprawy.
- Nakrywam patelnię pokrywką i duszę warzywa ok 25 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dokładam kotleciki, ponownie nakrywam patelnię i gotuję przez kolejne 20 minut - w połowie czasu odwracam kotleciki do góry nogami. W razie gdyby sos za bardzo odparował można dolać wodę.
- Kotleciki i warzywny sos podaję z kaszą bulgur i domowymi surówkami. Smacznego!
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
