Kotleciki z indyka z płatkami owsianymi. BLW.

Kalina spogląda na kulkę leżącą na talerzu. Bierze ją do rączki, ogląda z każdej strony, rozgniata i … zaczyna próbować. Na to tata krzyczy „Patrz, ona je mięso! Nie może być!”. Po chwili kotlecik (pulpety, klopsiki, klopsy) znika z pola widzenia, a młoda awanturuje się, abym oddała jej moją porcję. Tak po krótce wygląda krótka historia tego, jak Kalinka po raz pierwszy zjadała kotleta mielonego. Tak po prostu, bez przemycania i ukrywania. 

Kotleciki z indyka z płatkami owsianymi
Drukuj przepis
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
45 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
45 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Składniki na kotleciki
  1. 100 g filetu z indyka
  2. 5 łyżek zmiksowanych płatków owsianych (u mnie płatki górskie)
  3. 1/4 cebuli
  4. 1 duży ząbek czosnku
  5. 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (słodka, mielona)
  6. szczypta soli himalajskiej (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
  7. szczypta świeżo zmielonego pieprzu kolorowego (należy pominąć dla dzieci poniżej roku)
Składniki na sos pomidorowy z warzywami
  1. 1 szklanka passaty pomidorowej
  2. kawałek dyni pokrojonej w kostkę (ilość zależy od preferencji)
  3. garść zielonego groszku
  4. garść kukurydzy
  5. 1/4 czerwonej papryki
  6. 1 mała marchewka
  7. 1 mały korzeń pietruszki
  8. 3 cm białej części pora
  9. 1/2 łyżeczki natki pietruszki
  10. 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  11. 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (słodka, mielona)
  12. 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Mięso kroję na kawałki i umieszczam w rozdrabniaczu. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Miksuję wszystko na niewielkich obrotach aż mięso będzie rozdrobnione. Jeżeli masz maszynkę do mielenia mięsa to ją wykorzystaj. Możesz też kupić już zmielone mięso.
  2. W kielichu blendera umieszczam płatki owsiane i miksuję je aż powstanie mąka - może pozostać nieco większych kawałków i nie należy się tym przejmować.
  3. Dosypuję zmiksowane płatki do mięsa. Doprawiam wędzoną papryką, solą i pieprzem (sól i pieprz pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku). Mieszam wszystko aż składniki połączą się.
  4. Z powstałej masy lepię niewielkie kotleciki. Jeżeli mięso klei się do rąk to koniecznie posmaruj dłonie oliwą lub namocz w ciepłej wodzie.
  5. Kotleciki gotuję w sosie pomidorowym. Można także ugotować je na parze, upiec lub usmażyć.
  6. Por siekam i przekładam na patelnię wraz z oliwą i delikatnie podsmażam.
  7. Paprykę, marchewkę i pietruszkę kroję w niewielką kostkę, natomiast dynię na nieco większe kawałki. Ostrym nożem oddzielam kukurydzę od kolby.
  8. Umieszczam wszystkie warzywa na patelni i zalewam je passatą. Dosypuję przyprawy.
  9. Nakrywam patelnię pokrywką i duszę warzywa ok 25 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dokładam kotleciki, ponownie nakrywam patelnię i gotuję przez kolejne 20 minut - w połowie czasu odwracam kotleciki do góry nogami. W razie gdyby sos za bardzo odparował można dolać wodę.
  10. Kotleciki i warzywny sos podaję z kaszą bulgur i domowymi surówkami. Smacznego!
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Kotleciki z indyka z płatkami owsianymi

Kotleciki z indyka z płatkami owsianymi

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *