Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad z mięsem. Dzięki temu można przemycić nieco warzyw, których normalnie dziecko nie zjada zbyt chętnie. Pulpety nie muszą być z cielęciny. Możesz zrobić klopsy z dowolnego rodzaju mięsa – indyka, kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Ja nie dałam do kotletów jajka – jeżeli chcesz lub masz taką potrzebę to bez problemu możesz ulepić kotlety z jajkiem.

Kotleciki cielęce w sosie pieczarkowym
2017-12-30 23:05:12

Drukuj przepis
Czas przygotowania
45 min
Lista składników
- 250 g cielęciny
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 cm białej części pora
- 2 łyżki płatków orkiszowych (można dać owsiane)
- 1 łyżka kremowego serka (u mnie kozi do smarowania, można dać ricottę lub pominąć)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta kuminu rzymskiego
- szczypta soli (pomiń dla dzieci poniżej roku)
- świeżo zmielony pieprz (pomiń dla dzieci poniżej roku)
Sposób przygotowania
- Marchewkę myję, obieram i kroję na małe kawałki. Umieszczam w dzbanku rozdrabniacza. Dokładam 2 ząbki czosnku i połowę cebuli. Całość rozdrabniam na bardzo małe kawałki. Przekładam warzywa do miski.
- Płatki owsiane wsypuję do dzbanka i rozdrabniam. Miksuję tak długo aż powstanie mąka. Mogą pozostać większe kawałki. Przesypuję całość do miski z warzywami.
- W podobny sposób rozdrabniam mięso. Jeżeli masz taką sposobność to kup zmielone mięso. Zwróć tylko uwagę, aby było mielone minimum dwukrotnie. Dzięki temu kotleciki będą bardzo miękkie.
- Przekładam mięso do pozostałych składników. Mieszam całość aż powstanie jednolita masa. Doprawiam masę ziołami, solą i pieprzem (przed dosypaniem przypraw odłóż porcję dla dziecka). Formuję niewielkie kotleciki i odstawiam je na kilka minut do lodówki.
- Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam je na patelni wraz z oliwą i duszę na niewielkim ogniu aż cebula zeszkli się a por zmięknie.
- Pieczarki kroję na małe kawałki i dokładam na patelnię. Duszę 10 minut po przykryciem aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Mieszam od czasu do czasu.
- Przekładam kotleciki na patelnię i zalewam całość bulionem (lub wodą). Doprawiam kuminem, solą i pieprzem (dla dziecka poniżej roku kotleciki ugotuj osobno). Nakrywam garnek pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Na koniec zabielam sos kremowym serkiem z mleka koziego. Umieszczam ser na patelni i delikatnie mieszam go z sosem.
- Podaję z pieczonym burakiem i kaszą bulgur.
Uwagi
- Pieczarki można podać dziecku dopiero po roku. Ze wszystkimi innymi grzybami należy się wstrzymać jak najdłużej, a najlepiej do 12 r.ż.
- Jeżeli chcesz podać kotleciki młodszemu dziecku to ugotuj je na parze lub w innym sosie (np. pomidorowym).
- Do zabielania sosu możesz użyć innego rodzaju nabiału, np. śmietanę, jogurt lub ser ricotta.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
