Kotleciki (pulpety, klopsiki, klopsy) są mięciutkie i delikatne. W sam raz nadają się do malej rączki, która dopiero uczy się jeść. Do mięsa dodałam rozdrobnioną marchewkę, więc jeżeli Twój maluch nie przepada za tym warzywem to w taki sposób zje ze smakiem. Kalinka nie jest fanką marchwi, więc przemycam ją gdzie tylko mogę. Kotleciki ugotowałam w sosie pomidorowym z dynią i porem. Możesz też bez problemu upiec je w piekarniku.

Kotleciki cielęce z marchewką
2017-11-03 14:16:04

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Składniki na kotleciki
- 250 g cielęciny (u mnie mięso na gulasz)
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5 łyżek zmiksowanych płatków owsianych (można dać mąkę owsianą)
Składniki na sos
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- kawałek dyni (u mnie odmiana butelkowa, ilość odpowiadająca 1 dużej marchewce)
- 5 cm pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie dla rodziców)
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Marchewkę myję, obieram i kroję na małe kawałki. Umieszczam dzbanku rozdrabniacza. Dokładam ząbek czosnku i cebulę. Całość rozdrabniam na bardzo drobne kawałki. Opcjonalnie możesz marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przekładam warzywa do miski.
- Płatki owsiane wsypuję do dzbanka i rozdrabniam. Miksuję tak długo aż powstanie mąka. Mogą pozostać większe kawałki. Przesypuję całość do miski z warzywami.
- W podobny sposób rozdrabniam mięso. Jeżeli masz taką sposobność to możesz kupić już zmielone mięso. Zwróć tylko uwagę, aby było mielone minimum dwukrotnie. Dzięki temu kotleciki będą bardzo miękkie.
- Przekładam mięso do pozostałych składników. Wbijam jajko i mieszam całość aż powstanie jednolita masa. Formuję niewielkie kotleciki i odstawiam je na kilka minut do lodówki.
- W tym czasie siekam por i ząbek czosnku. Umieszczam warzywa na patelni wraz z oliwą. Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilka minut.
- Jednocześnie myję i obieram dynię. Kroję ją w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Ponownie nakrywam patelnię i duszę 2-3 minuty.
- Dolewam passatę pomidorową i wodę. Dosypuję zioła i paprykę wędzoną. Doprowadzam sos do wrzenia, a następnie zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej).
- Delikatnie przekładam kotleciki do sosu. Nakrywam patelnię i gotuję 20 minut. W połowie gotowania odwracam kotleciki na drugą stronę i pozostawiam lekko uchyloną pokrywkę. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Jeżeli jest zbyt rzadki gotuj go kilka minut dłużej bez pokrywki.
- Odkładam porcję dla dziecka do osobnego garnka a resztę doprawiam pieprzem cayenne. Podaję z kaszą i warzywami.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
