Kotleciki cielęce z marchewką. BLW.

Kotleciki (pulpety, klopsiki, klopsy) są mięciutkie i delikatne. W sam raz nadają się do malej rączki, która dopiero uczy się jeść. Do mięsa dodałam rozdrobnioną marchewkę, więc jeżeli Twój maluch nie przepada za tym warzywem to w taki sposób zje ze smakiem. Kalinka nie jest fanką marchwi, więc przemycam ją gdzie tylko mogę. Kotleciki ugotowałam w sosie pomidorowym z dynią i porem. Możesz też bez problemu upiec je w piekarniku. 

Kotleciki cielęce z marchewką
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Składniki na kotleciki
  1. 250 g cielęciny (u mnie mięso na gulasz)
  2. 1 marchewka
  3. 1/2 cebuli
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 jajko
  6. 5 łyżek zmiksowanych płatków owsianych (można dać mąkę owsianą)
Składniki na sos
  1. 1 szklanka passaty pomidorowej
  2. kawałek dyni (u mnie odmiana butelkowa, ilość odpowiadająca 1 dużej marchewce)
  3. 5 cm pora
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  7. 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  8. szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie dla rodziców)
  9. 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę myję, obieram i kroję na małe kawałki. Umieszczam dzbanku rozdrabniacza. Dokładam ząbek czosnku i cebulę. Całość rozdrabniam na bardzo drobne kawałki. Opcjonalnie możesz marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przekładam warzywa do miski.
  2. Płatki owsiane wsypuję do dzbanka i rozdrabniam. Miksuję tak długo aż powstanie mąka. Mogą pozostać większe kawałki. Przesypuję całość do miski z warzywami.
  3. W podobny sposób rozdrabniam mięso. Jeżeli masz taką sposobność to możesz kupić już zmielone mięso. Zwróć tylko uwagę, aby było mielone minimum dwukrotnie. Dzięki temu kotleciki będą bardzo miękkie.
  4. Przekładam mięso do pozostałych składników. Wbijam jajko i mieszam całość aż powstanie jednolita masa. Formuję niewielkie kotleciki i odstawiam je na kilka minut do lodówki.
  5. W tym czasie siekam por i ząbek czosnku. Umieszczam warzywa na patelni wraz z oliwą. Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilka minut.
  6. Jednocześnie myję i obieram dynię. Kroję ją w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Ponownie nakrywam patelnię i duszę 2-3 minuty.
  7. Dolewam passatę pomidorową i wodę. Dosypuję zioła i paprykę wędzoną. Doprowadzam sos do wrzenia, a następnie zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej).
  8. Delikatnie przekładam kotleciki do sosu. Nakrywam patelnię i gotuję 20 minut. W połowie gotowania odwracam kotleciki na drugą stronę i pozostawiam lekko uchyloną pokrywkę. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Jeżeli jest zbyt rzadki gotuj go kilka minut dłużej bez pokrywki.
  9. Odkładam porcję dla dziecka do osobnego garnka a resztę doprawiam pieprzem cayenne. Podaję z kaszą i warzywami.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
kotleciki cielęce z marchewką



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *